Dezvoltarea bebelusului in fiecare luna – dezvoltarea in prima luna

Print Friendly, PDF & Email

Pozitia bebelusului dupa nastere

Deoarece pana acum in uter bebelusul numai inghesuita statea, este posibil ca pentru o perioada sa nu isi extinda complet picioarele si mainile. Uneori bebelusul sta in pozitia unui arc dupa nastere. Nu trebuie sa iti faci griji in privinta asta, nou-nascutul se va intinde putin cate putin si pana pe la 6 luni va fi intr-o pozitie complet intinsa. Pana se obisnuieste cu mediul de afara poate l-ar ajuta, daca l-ai infasura usor intr-o paturica. S-ar simti mai in siguranta si s-ar linisti mai usor.

Reflexele bebelusului dupa nastere

Reflexul Moro de exemplu il face pe nou-nascut sa isi arcuiasca spatele, sa-si extinda bratele si picioarele si uneori il face sa planga cand simte un zgomot puternic sau o miscare brusca. Poate avea aceste reactii si in timpul somnului, dar vor disparea dupa cateva luni.

Un alt reflex tipic nou-nascutilor este reflexul Babinski, la care degetul mare de la picior se indoaie in spate iar celelalte degete se deschid cand talpa piciorului este ferm tinuta.

Reflexul de pasire a bebelusului este un alt reflex cu care se naste. Cand piciorusele ating o suprafata solida, bebelusul incepe sa mearga sau sa danseze.

Reflexul de impingere a limbii este reflexul, cand bebelusul impinge limba cand se pune ceva pe ea.

Programul de somn si de masa

In viata nou- nascutului alimentatia este pe primul loc ca si importanta, iar pe locul doi este somnul. Majoritatea nou-nascutilor vor manca la fiecare doua-trei ore. Programul de somn variaza de la un bebelus la altul. Bebelusii dorm la inceput cam 16-17 ore din 24 de ore. Pentru a reduce riscul de a suferi brusc sindromul decesului infantil, supravegheaza-l mereu si asigura-te ca are o pozitie buna de dormit, sa nu fie fata acoperita sau sa fie pericol de sufocare.

Pana la sfarsitul primei luni bebelusul isi va forma un program de somn si de masa bine pus la punct, exact asa cum i se potriveste lui. Nu trebuie sa fortezi un program stabilit de tine, la aceasta varsta copilul trebuie sa fie hranit de cate ori ii este foame, de preferinta inainte sa inceapa sa planga.

Gusturile si mirosurile

Bebelusul se naste deja cu gusturile dezvoltate. De fapt unele cercetari sustin, ca bebelusul are simtul gustului mai bine dezvoltat ca un adult. Sensibilitatea la gusturile dulci si amare este prezenta la nastere, dar reactiile la alimentele sarate apar abia pe la 5 luni. Bebelusul isi foloseste simtul mirosului chiar de la inceput si poate localiza mirosurile. Poti observa cum isi indeparteaza capul daca miroase ceva neplacut, de exemplu un scutec murdar.

Studiile arata ca un nou-nascut de 5 zile se intoarce cu capul catre un tampon inmuiat in lapte matern, indicand faptul ca il poate mirosi si in asa fel isi exprima si preferintele lui fata de laptele matern. Nou-nascutul se intoarce catre pieptul mamei folosind tot simtul mirosului.

Nu uita, bebelusul tau este unic

Toti bebelusii sunt unici si isi dezvolta un program individual in ritm propriu. Instructiunile din diferite carti arata doar exemple, ce ar putea realiza un bebelus la varsta respectiva, dar timpul poate varia de la un bebelus la altul, cand vine vorba de dezvoltare. Daca bebelusul a fost prematur trebuie sa ai in vedere, ca un bebelus nascut inainte de termen are nevoie de mai mult timp pentru a-si indeplini obiectivele.

Daca ai orice intrebare legata de dezvoltarea bebelusului, adreseaza-te medicului. Medicul te poate lamuri, linisti sau sfatui in orice situatie neclara.