Dezvoltarea bebelusului in fiecare luna – luna a saptea

Print Friendly, PDF & Email

Cum se dezvolta bebelusul

In aceasta luna unii bebelusi mananca deja alimente solide, altii abia prin luna a zecea incep acest proces. Odata ce bebelusul incepe sa manance singur poti sa ii dai sa bea si apa din cana speciala pentru bebelusi. Aceste cani sunt special fabricate pentru bebelusi, lichidul nu curge decat daca bebelusul trage din sticla.

Bebelusul incepe sa fie din ce in ce mai curios si va testa tot ce este in jur. Va trebui sa ii explici ca parul surorii nu este pentru tras sau ca telefonul nu este o jucarie. Si dintii incep sa iasa la majoritatea bebelusilor, asa ca trebuie sa fii pregatita ca va incerca sa bage in gura tot ce prinde. In unele cazuri dintii pot aparea intre lunile 3 si 12, asa ca nu trebuie sa te alarmezi daca apare orice fel de decalaj privind eruptia dentara sau asezarea dintilor. Spatiile dintre dinti dispar pana la 3 ani, dupa ce au iesit toti dintii.

Emotiile bebelusului devin din ce in ce mai evidente. In urmatoarele cateva luni bebelusul incepe sa evalueze si sa imite starile de spirit si ar putea prezenta primele starniri ale empatiei. De exemplu daca aude pe cineva plangand, poate incepe sa planga si el. De acum pe parcursul multor ani copilul tau va copia probabil modul in care vede ca tratezi tu oamenii.

Schimbari in viata ta

Instinctul matern te poate ajuta sa treci mai usor peste momente grele, asa ca ai incredere in el. Tu iti cunosti cel mai bine bebelusul, asa ca poti sa judeci cel mai bine schimbarile din viata bebelusului. Daca simti ca ceva nu este in regula cu starea lui de sanatate, dezvoltarea lui sau bunastarea generala, incearca sa nu ignori aceste sentimente. Multi parinti au descoperit inceputul unei boli chiar inainte de aparitia febrei sau prezenta unei tulburari nediagnosticate care provoaca modificari de comportament sau o intarziere de dezvoltare. Nu ezita sa iei legatura cu pediatrul copilului daca simti ca ceva nu este in regula cu bebelusul tau. Sa nu-ti fie rusine daca ai suspectat ceva si nu ai avut dreptate, se poate intampla oricui si un control in plus nu strica. Experienta dobandita pe parcurs te va ajuta mult.

Incearca in continuare sa ai grija si de tine si sa ai o dieta sanatoasa. Efectele cofeinei sau alcoolului pot fi stimulante sau calmante, insa sunt doar temporare si te poti simti mai rau mai tarziu. Este mai sanatos daca te apuci de sport, daca te odihnesti destul sau daca iesi afara in aer liber. Bebelusul este inca mic si poti sa il duci cu caruciorul . Incearca sa iti faci timp macar odata pe saptamana de un masaj, de un curs de yoga, o manichiura, o baie lunga sau o clasa de aerobic.

Incet incet poti sa te desparti de el mai des, despartirile scurte il ajuta pe bebelus sa devina mai sociabil si sa se adapteze si in prezenta altor oameni. Poate chiar ajuta sa treaca peste frica separarii. Cu ocazia acestei despartiri scurte vei realiza si tu ca nu se intampla nimic rau cu bebelusul tau atunci cand nu esti langa el.

Un program bine organizat incepand de la cumparaturi pana la prepararea mancarurilor te poate ajuta sa ai mai mult timp liber. Daca pastrezi lucrurile pe care le folosesti in mode regulat in acelasi loc, salvezi din timp. Daca te joci cu bebelusul in timp ce faci si treaba prin casa, poate fi distractiv si productiv in acelasi timp.

Starea de sanatate a bebelusului

Ce trebuie sa stii despre febra

La 7 luni iti cunosti deja bine bebelusul si vei sti exact cand nu se simte bine. Daca este mai cald ca de obicei, foloseste un termometru. Pe cale rectala temperatura ar trebui sa se incadreze intre 36-38 de grade Celsius pentru un copil sanatos. Daca bebelusul are febra, inseamna ca organismul lui lupta cu o infectie. Bebelusii in general au o temperatura mai mare decat copii mai mari, asa ca febra la bebelusi se poate considera daca are o temperatura rectala sau frunte mai mare de 38,4 grade Celsius, o temperatura mai mare de 37,8 in ureche iar sub brat mai mare de 37,2. Copii mai mari pot comunica si sa spuna ce ii doare, insa la 7 luni daca apare febra ar fi bine sa apelezi imediat la un medic.

Daca apar dificultati de respiratie, daca apar pete mici rosii pe piele, daca pierde pofta de mancare, daca nu poate sa inghita, daca e letargic, are ochii luciosi sau are un comportament delirant sau iritabil e bine sa apelezi la medic imediat. La copii cu varsta intre 6 luni si 5 ani febra poate declansa convulsii febrile – o experienta care poate fi inspaimantatoare pentru parinti. Daca bebelusul are febra e bine sa il imbraci lejer, camera in care se afla sa fie aerisita si sa il hidratezi bine. Daca medicul recomanda medicamente antifebrile, incearca sa respecti mereu dozele recomandate. Unele medicamente cum ar fi ibuprofenul si paracetamolul se pot alterna, dar numai la recomandarea medicului. Bebelusilor nu se administreaza aspirina, fiindca poate provoca sindromul Reye.

Ce trebuie sa stii despre anemie la bebelusi

Anemia este o afectiune care apare atunci cand globulele rosii contin o cantitate redusa de hemoglobina. Anemia poate avea multe cauze, inclusiv deficiente nutritionale, tulburari genetice, infectii sau boli cronice. Cea mai frecventa cauza de anemie la bebelusi este deficitul de fier, din cauza insuficientei de fier din dieta copilului, incapacitatea de a absorbi in mod corespunzator fierul din alimente sau pierderea continua de sange ( de exemplu in tractul intestinal). Bebelusii care se nasc la termen au ceva depozit de fier suplimentar in organism, dar in primele 6 luni sigur a scazut deja la un nivel mai mic.

Simptomele anemiei: cele mai tipice simptome ale anemiei sunt pielea palida si oboseala. Alte simptome includ bataile rapide ale inimii, iritabilitatea, pierderea poftei de mancare, unghii fragile si o limba dureroasa sau umflata. Uneori simptomele nu apar deloc. Medicul in urma analizelor poate recomanda modificari dietetice sau suplimente de fier. Trebuie sa fii foarte atenta la dozele de fier, pentru ca un supradozaj de fier poate fi periculos.

Cum poti preveni anemia: In primul rand trebuie sa stabilesti care este nivelul de risc de anemie. Factorii de risc includ nasterea prematura sau greutatea scazuta la nastere, fierul neadecvat in propria ta dieta daca alaptezi sau o formula diversificata din formula de lapte din alimentatia bebelusului. Sa nu hranesti bebelusul cu lapte de vaca inainte de varsta de 1 an. Laptele de vaca are un continut scazut de fier si poate irita mucoasa intestinelor bebelusului, provocand pierderi mici de fier in timp. Hraneste-ti bebelusul cu cereale imbogatite in fier in jur de 8 luni, sa incepi sa introduci si alte alimente bogate in fier, cum ar fi spanacul, galbenusurile de ou si carnea slaba sau pestele. Vitamina C ajuta la absorbtia fierului. Ardeii rosii, papaya, broccoli, portocalele iar au multa vitamina C. Insa trebuie sa fii atenta si la nivelul alergenic la fiecare aliment.

Cum sa previi o eventuala sufocare la bebelus

Daca observi ca bebelusul are probleme cu respiratia, scoate sunete neobisnuite, tuseste sau are respiratia suieratoare este posibil ca bebelusul sa fi inghitit ceva si se poate sufoca. Pielea lui poate sa devina rosie sau albastra si poate sa si lesine.

Ce trebuie sa faci in cazul sufocarii: Daca bebelusul poate sa tuseasca, sa planga sau sa respire cat de cat, atunci caile respiratorii nu sunt complet blocate. Probabil va putea sa elimine singur obstructia, iar cel mai bun lucru pe care il poate face un parinte este sa ramana calm si linistit. Dar daca bebelusul nu poate respira, se face rosu sau albastru la fata, are ochii larg deschisi si gura deschisa sau pare inconstient, atunci va trebui sa suni repede la ambulanta si sa ajuti la curatarea cailor respiratorii. Poti alterna loviturile la spate si apasarile toracice pentru a elimina obiectul respectiv prin tuse.

Modalitati bune de a preveni sufocarea: Sa hranesti bebelusul cu mancare adecvata varstei (alimente pasate sau cereale), supravegheaza-l in timp ce se hraneste si aseaza-l mereu in pozitie de stat atunci cand mananca. Nu-l lasa sa se joace cu obiecte mici sau jucarii care au parti mici. Cand cumperi o jucarie sa respecti limita de varsta, pentru ca sunt facute si pentru siguranta bebelusilor, nu numai pentru nivelul de educatie. Un curs de prim ajutor ar prinde bine oricarui parinte, daca ai posibilitatea ar fi bine sa participi la un astfel de curs.

Ce fac daca bebelusul a inghitit ceva: E posibil ca bebelusul sa inghita obeicte mici, care ajung in gura. Multe dintre ele trec prin intestine si nu provoaca rau. Dar daca observi scaderea apetitului, daca are dureri, daca nu poate sa inghita e posibil ca obiectul inghitit sa fie blocat pe undeva. In cazul acesta fugi repede la urgente sau suna doctorul copilului.

Ce trebuie sa stii despre diaree

Cand folosim termenul de diaree, ne referim la scaune lichide si dese. Termenul provine dintr-un cuvant grecesc. Bebelusul are diaree daca are scaune mai des decat in mod obisnuit, iar scaunele sunt moi, cu mucus sau uneori chiar cu sange. Culoarea poate varia de la transparent pana la galben, verde, sau sa fie foarte inchisa la culoare, iar mirosul va fi mai puternic decat de obicei.

Ce provoaca diareea: Cele mai frecvente cauze ale diareei la bebelusi sunt infectiile gastro-intestinale, infectii respiratorii virale, intolerante sau alergii alimentare, tratament cu antibiotic. Prea multe sucuri de fructe sau prea multe fructe din dieta bebelusului iar poate provoca diaree.

Ce trebuie sa faci daca bebelusul prezinta diaree: Neaparat sa iei legatura cu medicul copilului daca bebelusul pare deshidratat, daca vomita sau respinge mancarea si apa, daca apare sangele in scaunul lui, daca abdomenul este umflat si proeminent sau daca are febra care dureaza mai mult de 24 de ore. Urinarea necorespunzatoare (mai putin de un scutec umed la fiecare opt ore), urina inchisa la culoare, ochi scufundati, fontanela scufundata, gura uscata, plans fara lacrimi, iritabilitate sau letargie sunt simptomele deshidratarii severe. Ofera-i bebelusului lichide pentru a preveni deshidratarea, dar sa eviti sucurile de fructe si lichidele bogate in zahar. Apa, laptele matern si formula de lapte sunt cele mai potrivite alegeri in aceste situatii. Poate reusesti sa ii administrezi o solutie de rehidratare pentru bebelusi cumparata de la farmacie.

Ofera bebelusului tau tot confortul, sa ii schimbi des scutecul pentru a fi uscat si foloseste o crema pentru a proteja pielea de iritatii. Incearca sa descoperi ce ar fi putut provoca diareea, daca au fost de vina alimente noi introduse, antibiotice sau bebelusul a fost expus la virusi. Spalarea mainilor in mod regulat poate ajuta la prevenire (si mainile tale si ale copilului) si spalarea riguroasa a fructelor si legumelor consumate este recomandat.