Dezvoltarea bebelusului in fiecare luna – Luna a opta

Print Friendly, PDF & Email

Cum se dezvolta bebelusul

Bebelusul devine din ce in ce mai activ, ceea ce inseamna ca este mai predispus la accidentari, la caderi. Aceasta este o parte inevitabila a copilariei, desi inima ta poate bate uneori mai tare din cauza situatiilor periculoase. Dar bucuria bebelusului tau explorator te va ajuta sa treci peste orice. Limitarea protectiei exagerate fata de bebelus o sa ii permita sa invete si sa se dezvolte frumos. Insa asigura-te din toate punctele de vedere ca bebelusul este in siguranta in casa. O modalitate buna de a face acest lucru este sa cobori la nivelul lui pentru a vedea zonele periculoase posibile. Asigura-te ca toate dulapurile sunt bine prinse de pereti si nu exista pericolul de a cadea pe bebelus in timp ce el se agata de ele. Cablurile electrice iar trebuie asigurate, iar sertarele nu trebuie nici ele neglijate si trebuie cumva sa le blochezi.

Bebelusul incepe sa exploreze obiectele scuturandu-le, lovindu-le, aruncandu-le si tragandu-le inapoi. Incepe sa inteleaga pentru ce folosesc anumite obiecte, asa ca este momentul sa aiba in jur jucarii pe care le poate zgaltai, rasuci, stoarce, agita, arunca sau deschide. De asemenea bebelusul va fi fascinat sa se joace cu jucarii care au functii specifice, cum ar fi de exemplu telefoanele. Daca nu il poate tine singur la ureche, ajuta-l si prefa-te ca aveti o conversatie.

Desi vederea pe raza scurta a bebelusului nu este inca cea mai dezvoltata, vederea pe distante lungi este suficient de buna pentru a recunoaste oamenii si obiectele din toata camera. Ar putea vedea acum o jucarie in partea cealalta a camerei si sa incerce sa ajunga la ea. Ochii au aproape culoarea finala, desi mai pot aparea schimbari mici.

Odata ce bebelusul incepe sa faca primii pasi, te poti intreba daca a venit si momentul sa ii cumperi pantofi. Majoritatea medicilor recomanda mersul descult prin casa, numai cand plimbarile se extind si afara se recomanda sa poarte incaltari. Mersul descult poate ajuta la intarirea arcadelor si muschilor picioarelor si simtind mai bine ce este sub picior, bebelusul poate sa isi tina mai bine echilibrul.

Schimbari in viata ta

Multi dintre parintii proaspeti se plang ca dupa nasterea bebelusului se indeparteaza de partener. A avea un copil este o schimbare mare in viata de cuplu. Pentru ca majoritatea treburilor cade de obicei pe umerii unuia dintre parteneri, este de inteles ca incepeti sa va indepartati unul de celalalt. Recunoasterea acestor sentimente este primul pas catre a imbunatati situatia. Comunicati impreuna, spune-i partenerului ca iti este dor de el si faceti un plan pentru a petrece mai mult timp impreuna. Incercati sa iesiti impreuna macar odata pe saptamana si sa discutati despre sentimentele voastre si nu despre bebelus .Incercati sa impartiti treburile de acasa in mod egal, in asa fel veti simti ca sunteti o echipa.

S-ar putea ca bebelusul in perioada aceasta sa prezinte semne de anxietate atunci cand nu esti langa el si tu sa suferi din cauza aceasta. Ce poti face in situatia asta? Cel mai bine ar fi daca intr-un mod afectuos ti-ai lua la revedere de la bebelusul tau. Daca el incepe sa planga, incearca sa nu te lasi emotionata de plansul lui. Stai departe odata ce ti-ai luat ramas bun. Incearca sa rezisti tentatiei de a te intoarce si a verifica daca totul este in regula, pentru ca aceasta ar face situatia si mai grea pentru amandoi. Daca vrei sa te linistesti, poti suna acasa dupa un timp, sa vezi daca totul este in regula. Sunt sanse mari ca bebelusul sa se fi oprit din plans imediat dupa ce ai plecat de acasa. Iar cand te intorci, incearca sa petreci mult timp cu bebelusul si bucurati-va de timpul petrecut impreuna. Fiecare bebelus reactioneaza diferit atunci cand pleaca parintii, dar incet incet veti gasi cea mai buna solutie pentru toata lumea.

Trebuie sa iti faci timp si pentru tine si sa iesi cate un pic, oricat de solicitant ar fi ingrijirea bebelusului. Daca esti mai aerisita si mai relaxata, dispar si tensiunile interioare. Nu uita, o mama fericita inseamna o familie fericita. Odata ce bebelusul devine activ, ingrijirea lui poate deveni si mai solicitanta si vei avea nevoie uneori de momente de reculegere. Cand te simti suprasolicitata, poti aseza bebelusul intr-un loc sigur si iesi cateva minute. Daca respiri adanc si numeri pana la 10 inainte de a raspunde unei neplaceri ar fi o modalitate de a mentine echilibrul in zilele grele. Daca ai posibilitatea, ar fi bine sa te odihnesti atunci cand se odihneste si bebelusul chiar si ziua. Iar ajutorul partenerului este bine venit oricand, nu numai in situatii de criza.

Daca faci miscare, in loc sa te simti epuizata, te vei simti plina de energie. Trebuie doar sa gasesti cel mai potrivit exercitiu pentru tine. Plimbarile lungi, joggingul sau drumetiile sunt foarte recomandate. Poti lua cu tine si bebelusul intr-un carucior, sigur va fi si el incantat. Unele studiouri de yoga sau pilates ofera cursuri pentru parinti cu bebelusii impreuna. Altii asigura ingrijirea copiilor in timpul orelor. Insa poti crea si acasa studioul tau de exercitii fizice. Nu ai nevoie de aparate complexe ca se te poti antrena acasa. Poti si dansa cu bebelusul. El va aprecia muzica si dansul si va veti distra impreuna. Cand trebuie sa ajungi undeva, in loc sa te deplasezi cu masina poti merge pe jos, iar in locul liftului poti folosi scarile pentru a urca la etaj.

Intarzieri in dezvoltarea bebelusului

Intarzieri in dezvoltarea bebelusului pot reprezenta progresii mai lente decat de obicei fata de anumite repere ale copiilor, cum ar fi asezatul in fund, tarasul, mersul si vorbitul. Pentru bebelusii nascuti prematuri exista un alt tabel de reper decat pentru cei care s-au nascut la termenul prevazut. Intarzierile in dezvoltarea bebelusului pot indica uneori o tulburare de dezvoltare permanenta sau pe termen lung. Insa majoritatea copiilor recupereaza intarzierile care au intervenit. Tiparul de dezvoltare al fiecarui bebelus este unic, desi bebelusii tind sa dobandeasca abilitati intr-un mod secvential. Unii sugari dezvolta abilitati motrice brute (cum ar fi statul in picioare) mai devreme, in timp ce altii dezvolta abilitati motrice fine (cum ar fi apucarea obiectelor mici) mai repede.

Motive pentru care pot aparea intarzieri in dezvoltarea bebelusului

Bebelusul tau ar putea pur si simplu sa se concentreze pe abilitati particulare in detrimentul temporar al altora. Cu toate acestea, intarzierile lingvistice (care nu pot fi inca evidente) ar trebui respectate indeaproape. Acestea pot aparea din lipsa unei comunicari suficiente cu adultii sau din cauza problemei cu auzul. Motivul mai rar si mai neobisnuit pentru intarziere include autismul.

Ce trebuie sa faci in cazul intarzierilor de dezvoltare

Poti studia mai mult calendarul dezvoltarii si poti vedea mai clar semnele intarzierii. Daca observi orice dereglare, ia legatura cu medicul, care va evalua de exemplu auzul sau vederea. Orice observatie ai facut pe parcurs, sa comunici cu medicul. Ai incredere in instinctele tale. Poate bebelusul are nevoie doar de timp suplimentar pentru a dezvolta anumite abilitati.

Despre intoxicatiile accidentale la bebelusi

Substante periculoase pentru bebelus pot fi oriunde in casa, incepand cu medicamente pana la creme de fata. Verifica mereu etichetele produselor din casa si incearca sa pastrezi in locuri inchise produsele cosmetice, produsele de ingrijire personala, medicamentele, suplimentele de vitamine si minerale, produsele de curatenie, pesticide si alte substante la care ar putea junge bebelusul. Medicamentele poti sa le cumperi in cutii cu capace rezistente si nu le numi niciodata bomboane. Si plantele din casa trebuie pastrate cu mare atentie, unele pot fi toxice pentru bebelus.

Ce ar trebui sa faci daca bebelusul inghite ceva otravitor din greseala

Orice substanta ce poate dauna organismului poate fi considerata otrava. In timp ce inghitirea unor otravuri provoaca doar o suparare, deranjare temporara a stomacului, inghitirea altora poate deteriora grav plamanii sau intestinele, iar unele pot fi chiar letale. Suna imediat la urgente daca bebelusul a inghitit ceva substanta si nu poate respira, sau isi pierde cunostinta, devine extrem de somnolent, are arsuri, pare sa aiba dureri severe in gat sau are o criza. Chiar daca nu apar aceste semne dupa consumul unor substante periculoase, suna la urgente sau la medic si cere sfaturi. Incearca sa indepartezi orice substanta ramasa in gura copilului si daca este posibil, sa pastrezi o proba. Cel mai bine e sa lasi specialistii sa isi faca treaba in astfel de cazuri, asa ca apelul la urgente sau la doctorul bebelusului ar fi important.

Ce ar trebui sa faci daca bebelusul a atins ceva otravitor

Daca substanta periculoasa a ajuns pe hainele bebelusului, scoate-le repede. Sa clatesti pielea bebelusului cu apa calduta si daca exista o arsura sa continui inca cel putin 15 minute clatitul. Sa nu ungi arsura cu ulei sau grasime, in loc sa ajute, acesta poate agrava situatia. Daca otrava a ajuns in ochii bebelusului sa ii clatesti ochii timp de 15 minute si incearca sa il faci pe bebelus sa clipeasca. Pentru orice intrebare sau situatie neclara suna la urgente sau mergi chiar pana acolo pentru un control.

Tusele la bebelusi

Chiar si bebelusii sanatosi tusesc in fiecare zi, iar o tusa poate ajuta copilul sa respire mai bine eliminand secretiile din caile respiratorii. Tusa persista de multe ori dupa ce au trecut alte simptome ale unui virus, dar sunetele diferite pot semnala diferite boli. Daca bebelusul abia poate respira cand tuseste, poate avea bronsita, daca tusa este una cronica de noapte si pare ca are o raceala de lunga durata, poate avea alergii sau sinuzita. Daca apare o tusa brusca, persistenta, fara alte simptome de raceala, ar putea insemna ca bebelusul are astm sau a inhalat ceva. Daca o tusa persistenta este insotita de dificultati de respiratie, febra si frisoane, acestea pot semnala o pneumonie.

Pot sa ii dau bebelusului meu sirop de tuse?

Sa nu ii dai bebelusului medicamente anti-tuse, decongestionante sau antihistaminice fara a te consulta cu medicul inainte. Mai intai poti sa incerci sa folosesti noaptea un vaporizator in camera bebelusului. O baie cu aburi poate fi de asemenea cu efect calmant si il poate ajuta pe bebelus sa respire mai bine. Daca banuiesti ca alergenii din camera lui ar putea fi cauza unei tuse cronice, sa indepartezi plusurile sau asternuturile cu puf, pastreaza camera fara praf si animalele de companie sa stea in afara camerei. Asigura-te de asemenea ca bebelusul nu este expus fumului de tigara. O consultatie cu medicul copilului te poate ajuta in orice situatie, asa ca orice decizie ai lua, suna inainte la medic, iar in cazuri mai grave (probleme cu respiratia, ritmul cardiac crescut, varsaturi, febra, pierderea cunostintei) suna la urgente.

Ce fac daca bebelusul se loveste la cap?

Protejeaza-ti copilul, dar nu exagera! Bebelusii se aleg uneori cu umflaturi la cap, mai ales daca se deplaseaza deja si invata sa ocoloeasca piedicile. Majoritatea umflaturilor sunt minore si nu sunt periculoase. Aplica un pachet de gheata (dar nu in contact direct pe piele) timp de 20 minute pentru a reduce umflatura. Ia legatura cu medicul copilului daca observi ceva neobisnuit dupa lovitura. Iti cunosti bine bebelusul, asa ca urmeaza-ti instinctele si suna la doctor daca ai intrebari. Semne neobisnuite ar putea fi: daca bebelusul vomita, daca este iritabil sau confuz, daca e somnolent sau ametit, tipa lung si tare, daca umflatura este mare, daca s-a taiat sau are o sangerare semnificativa, daca are vanatai in spatele urechii, pete negre sau albastre inexplicabile, sange in albul ochilor, lichid transparent sau rozaliu sau sange care iese din gura, nas sau urechi. Suna imediat la urgente daca bebelusul si-a pierdut cunostinta dupa o lovitura, sau nu respira, acorda-i daca poti imediat primul ajutor pana la sosirea ambulantei.

Cum poti preveni loviturile la cap

Nu poti preveni mereu un accident ce se poate intampla cu bebelusul, dar ar fi cateva sfaturi care ar putea sa te ajute sa previi situatiile periculoase:

  • incearca sa folosesti protectii pentru colturile taioase de la mobilier si sa tii departe obiectele grele de bebelus
  • supravegheaza-l cand incearca sa se catere pe mobilier
  • incearca sa folosesti un sistem antialunecus pe care sa-l aplici sub covoare
  • sa stai mereu aproape de bebelus cand se afla pe masa de schimbat sau intr-un cos de cumparaturi la un magazin
  • regleaza salteaua din patutul lui in asa fel incat sa nu poata sa iasa
  • cand nu esti langa el, mereu sa il asezi intr-un loc sigur, chiar daca lipsesti numai cateva minute din camera