Dezvoltarea bebelusului in fiecare luna – Luna a noua

Print Friendly, PDF & Email

Cum se dezvolta bebelusul

In aceasta perioada ar putea fi dificil de a calatori cu bebelusul. El este obisnuit cu imprejurimile si cu fetele cunoscute si nu ii place sa fie scos din mediul lui. Ar putea perturba sentimentul lui de siguranta si rutina, in special atunci cand viziteaza un loc nou sau intalneste multi straini. La aceasta varsta inca nu intelege conceptul calatoriei, doar realizeaza ca se afla intr-un loc nou, necunoscut. Este posibil sa protesteze, sa te pregatesti ca pentru a-l linisti va trebui sa ii atragi atentia cu carti, jucarii, cantat. Daca are o jucarie preferata, ar fi bine sa o aiba la el. Daca calatoriti cu masina, ar fi bine sa va opriti mai des, asa se aeriseste si bebelusul si drumul poate fi mai linistit pentru el.

Pana in aceasta luna bebelusul va incepe sa isi aminteasca mai multe informatii adunate, cum ar fi de exemplu locurile in care se afla jucariile din casa. De asemenea va putea imita actiunile pe care le-a vazut cu o saptamana inainte. Aceste abilitati indica faptul ca are memoria dezvoltata, capacitatea de a-si aminti unele detalii ale unei experiente specifice pentru o perioada scurta de timp. Memoria de lunga durata nu se va dezvolta pana pe la varsta de 2 sau 3 ani.

Cuvintele pe care bebelusul le-a auzit inca de la nastere incep sa isi formeze un sens in capul bebelusului, desi intelegerea cuvintelor depaseste cu mult capacitatea de a le folosi. Balbaitul incepe sa semene cu adevaratele cuvinte sau chiar propozitii. Bebelusul chiar crede ca spune ceva ce se intelege si raspunde la intrebari ca si cum ar fi un raspuns normal. Insa el acum intelege mai mult din tonul tau decat sensul cuvintelor tale. De exemplu intelege cand esti multumita, dar si cand esti suparata. Cu cat vorbesti mai mult cu bebelusul tau, cu atat mai mult intelege cum functioneaza comunicarea.

Personalitatea bebelusului este acum in curs de dezvoltare. Poate fi uneori sociabil, acordand zambete largi tuturor celor cu care se intalneste sau poate fi un pic mai timid, ascunzandu-si fata atunci cand cineva ii vorbeste. Bebelusul poate fi indraznet sau sa evalueze cu atentie tot inainte sa actioneze. Poate sa isi schimbe brusc starea de spirit, poate sa gesticuleze pentru a atrage atentia parintilor sau poate sa iti faca cu mana cand vede ca te apropii de usa si esti pregatita sa pleci. Uneori poate sa se impotriveasca atunci cand incerci sa il asezi in scaunul de masina sau in carucior.

Schimbari in viata ta

Incearca sa mananci sanatos

Hranirea este un punct important in mentinerea vietii sanatoase, atat pentru bebelus cat si pentru tine. Daca iesiti afara, poti pregati repede niste gustari usor de transportat. Incearca sa ai in bucatarie alimente sanatoase, hranitoare in loc de chipsuri si mancaruri de tip fast-food. Batoanele de energie, fructele proaspete, fulgii de ovaz sau cerealele integrale, legumele crude sau iaurtul simplu. Este important sa te si hidratezi, mai ales daca mai alaptezi. Daca urina ta este de culoare deschisa, inseamna ca bei suficiente lichide. Daca mai alaptezi, incearca sa limitezi consumul de cofeina cum ar fi cacao, cafea, ceai negru, bauturi energizante sau racoritoare – bebelusul poate deveni agitat si sa aiba probleme cu somnul.

Stilul de parenting – ce fel de parinte esti tu si cum sunt alti parinti

Fiecare dintre noi are un stil si un set de prioritati diferit atunci cand vine vorba de cresterea copiilor. Totusi, uneori poate fi greu sa nu critici alti parinti cand fac lucruri pe care tu nu le-ai face. Nu uita, ca stilul de parinte este foarte personal, iar ceea ce functioneaza pentru tine, poate sa nu functioneze pentru altcineva. Gandeste-te cum te simti tu cand esti criticat de straini sau de rude care nu sunt de acord cu abordarea ta in ceea ce priveste somnul sau rutinele de hranire. De multe ori nu exista un raspuns corect ci mai degraba solutii care functioneaza bine in anumite situatii. Cel mai indicat ar fi sa eviti discutiile controversate cu prietenii despre subiectele la care nu va intelegeti. Pe de alta parte, daca actiunile parintelui afecteaza copilul tau (de exemplu copilul celuilalt loveste sau musca in mod repetat), iar parintele ignora acest aspect, atunci ar trebui sa discutati despre aceasta problema. Sau daca pare ca celalalt parinte nu stie despre o anumita problema, atunci ar fi bine sa il informezi. Uneori o informatie adusa la cunostinta poate rezolva problema. Daca nu raspunde la cererea ta amicala, atunci va trebui sa iei cea mai buna decizie pentru tine si pentru copilul tau si sa stai departe de aceste persoane.

Cum sa mentii casa curata

Daca ajungi la punctul in care dezordinea si mizeria ajung sa fie un factor mare de stres, trebuie sa iti revizuiesti standardele privind treburile casnice. Este greu sa tii pasul cu curatenia, spalatul hainelor, gatitul, cumparaturi, mai ales daca bebelusul a inceput sa se miste si sa imprastie lucrurile prin casa toata ziua. Concentreaza-te pe obiectele specifice realizabile pentru a rezolva o parte din treburile casnice. In primul rand trebuie sa ai in vedere necesitatile si apoi poti trece la sarcini mai complexe. Poti apela si la firme de curatenie daca te simti total depasita de situatie. Implicarea partenerului in planuri si in actiuni te poate ajuta si mai mult si puteti sa va ganditi impreuna cum sa preveniti dezordinea din casa. Daca vorbesti cu alte mamici despre problemele si frustrarile tale privind curatenia din casa, te poti simti mai bine, vazand ca nu esti singura care se lupta cu aceasta problema.

Sa ai o gandire pozitiva si sa te bucuri de viata

Incearca sa te simti bine si sa te bucuri de viata. Nu trebuie sa faci planuri mari pentru a te simti bine, ajunge uneori sa participi la un curs de yoga, sau sa faci in liniste o baie fierbinte, inconjurata de muzica si ambienta placuta. Sa iti faci timp pentru citit, te poate ajuta sa iti mentii activitatea intelectuala. Plimba-te sau fa o tura de alergat in natura. Aerul curat poate fi o stimulare a starii de spirit.

Bebelusul si racelile

Ce trebuie sa fac daca bebelusul meu a racit?

O raceala obisnuita apare in viata fiecarui copil de 8 sau 10 ori in primii doi ani de viata. Tu trebuie sa ii oferi tot confortul sa treaca peste o raceala cat mai bine si corpul lui sa poata lupta impotriva virusului si sa se recupereze cat mai repede. Sa il lasi sa se odihneasca, acum corpul lui are nevoie de mai mult somn decat de obicei. Poti sa ii ridici un pic capul cu o pernuta mica sau un prosop sa respire mai bine in timp ce doarme. Sa il hidratezi bine cu lapte matern sau cu formula de lapte. Poti folosi ser fiziologic pentru desfundarea nasului, sau o pompita sau un aspirator de nas special pentru bebelusi pentru a elimina mucusul. Un umidificator sau un vaporizator cu aer rece in camera lui ar putea ajuta la curatarea cailor respiratorii, dar si 15 minute petrecute intr-o baie cu aburi poate ajuta. Poti sa ii administrezi ibuprofen sau paracetamol pentru reducerea febrei sau durerilor, dar sa respecti mereu dozele recomandate.

Cand trebuie sa sun doctorul?

Daca simptomele racelii se agraveaza dupa 3 (sau 5) zile sau daca dureaza mai mult raceala de 10-14 zile suna imediat la medicul bebelusului. Daca are probleme cu respiratia, daca plange fara oprire, daca se trage de ureche sau daca temperatura este mai mare de 38,5 grade Celsius imediat trebuie sa iei legatura cu un medic. Spalatul cat mai des a mainilor, evitarea contactului cu oameni bolnavi, evitarea locurilor aglomerate poate ajuta la prevenirea racelilor.

Bebelusul si comunicarea cu cei din jur

Cuvintele pe care bebelusul le-a auzit inca de la nastere incep sa aiba un sens in capul bebelusului, desi intelegerea cuvintelor depaseste cu mult capacitatea de a le folosi. Balbaitul incepe sa semene cu adevarate cuvinte sau chiar propozitii lungi. Bebelusul chiar crede ca spune ceva si raspunde la intrebari ca si cum s-ar intelege tot din ceea ce spune. Bebelusul insa intelege inca mai mult din tonul tau, decat sensul cuvintelor tale. De exemplu intelege cand esti multumita sau suparata. Cu cat vorbesti mai mult cu bebelusul tau, cu atat mai mult intelege si va sti cum sa comunice.

Bebelusul si durerile de gat

Daca apare o durere de gat, nu inseamna ca bebelusul are streptococ in gat. Micutii au rareori streptococ in gat, chiar daca cei din jur sunt infectati. Totusi, daca tu sau alti membrii ai familiei prezentati simptomele, incercati sa reduceti contactul direct cu bebelusul. Daca amigdalele sunt umflate, sau au culoarea cu aspect de rosu aprins sau plin de puroi – acestea pot semnala prezenta streptococului. Alte simptome care ar putea semnala prezenta streptococului: dureri de gat care dureaza mai mult de cateva zile, temperatura mai mare de 38,5 grade Celsius, frisoane, glande limfatice umflate sau dureroase sub maxilarul copilului. Ia legatura cu medicul daca oricare dintre simptomele descrise mai sus apar la bebelusul tau, sau daca are probleme de inghitire, respiratie sau deschiderea gurii. Daca testul la streptococ iese pozitiv, medicul ii va prescrie antibiotice. Sa ii administrezi tratamentul intreg bebelusului, chiar daca pare ca s-a vindecat inainte de termen. Renuntarea la antibiotic poate provoca complicatii mai severe. Acorda-i atentie bebelusului pentru a reduce disconfortul cat timp este bolnav.

Mesele bebelusului in aceasta luna

Lasa-l pe bebelus sa experimenteze si sa isi exprime anumite preferinte sau neplaceri alimentare. Nu insista sa termine sau sa probeze tot din farfuria lui, oricum unele reactii pot fi temporare. Daca este posibil, hraneste-ti copilul intr-un scaun inalt, departe de televizor, sa nu ii atraga atentia de la masa. Poti sa il distrezi tu in timp ce mananca, ca si cum ar zbura lingurita cu mancarea la gura sau puteti numara bucatile de mancare – cele mancate si cele ramase in farfurie. Poate manca tot ce este recomandat pentru bebelusi de varsta lui, cu conditia sa fie taiati in bucati mici si sa nu fie fierbinte. Bebelusul poate iubi tot feluri de arome si gusturi si probabil va fi interesat de alimente pentru placerea de a le consuma. Poti iesi cu el si la restaurant, multe restaurante ofera conditii bune pentru familii cu scaune inalte si jucarii, insa bebelusul poate fi distras de sunetele puternice si fetele noi pe care le vede si s-ar putea sa nu manance asa de bine cum ar manca acasa.