Dezvoltarea copilului la 13 luni

Print Friendly, PDF & Email

Evolutia obiceiurilor alimentare la 13 luni

Nu trebuie sa iti faci griji daca a scazut apetitul copilului in aceasta perioada. Este tipic pentru copii de aceasta varsta sa manance mai putin, dar totusi sa devina mai pofticiosi. Aceasta schimbare poate sa para ciudata, avand in vedere cat de activ este copilul acum. Deoarece creste mai incet, nu are nevoie de multa mancare. Incearca sa nu il stresezi sa manance mai mult decat vrea el. Lasa-l sa ii determine pofta lui de mancare portia ceruta.

Chiar daca nu poti controla cat mananca, cu siguranta esti responsabila pentru ceea ce mananca. Ofera-i in continuare o varietate de alimente sanatoase la fiecare masa. Incearca sa rezisti tentatiei de a-l lasa sa manance dulciuri si alte alimente nesanatoase de frica, ca poate nu mananca suficient. Atata timp cat copilul pare sa fie bine, nu trebuie sa iti faci griji pentru portiile de mancare consumate. Daca ai orice indoiala legata de dezvoltarea lui, ia legatura cu medicul pediatru.

Somnul copilului in aceasta perioada

Chiar daca copilul tau a dormit bine luni intregi, poate acum incepe sa se trezeasca din nou noaptea. Desigur, acest lucru se poate intampla in orice etapa in timpul anilor din viata copilului. Intre 12 si 14 luni copii incep sa viseze activ, iar un vis puternic poate sa il trezeasca pe copil din somn. Un ritual dragut inainte de culcare este un mare ajutor in mentinerea somnului linistit.

Activitatea copilului tau la 13 luni

Un copil la 13 luni este ca o tornada, un vartej din punct de vedere al activitatii. El crede ca este distractiv sa impingi, sa arunci si sa dobori totul in jur. Nu face toate astea din rautate. El vede acum lumea ca un loc, unde poate sa experimenteze tot: ce se intampla daca fac asta, ce se intampla daca incerc si altceva… si asa mai departe. Este foarte interesant pentru el sa vada de exemplu ce se intampla daca desface toata rola de hartie igienica sau daca scoate toate cartile de pe raft iar si iar. Jocurile care implica adunarea obiectelor in galeti si aruncarea lor sunt preferatele acum. Daca piesele de joc care se ciocnesc intre ele scot sunete puternice, copilul va fi foarte incantat.

Strategii de calatorie

Secretul unei calatorii linistite cu un copil de 1 an sta in faptul ca trebuie sa fii pregatit pentru orice situatie. Indiferent daca mergi pe o distanta mai scurta sau mai lunga, sa ai la tine mereu lucrurile necesare pentru copilul tau. De exemplu scutece, diferite gustari (cereale, biscuti), lapte, apa, servetele umede si uscate, haine groase pentru vreme racoroasa, doua schimburi de haine (chiar si pentru tine, in cazul in care ale tale se murdaresc pe drum din diferite motive), jucarii sau obiecte preferate (jucaria de plus preferata, paturica, pernuta) si alte jucarii, care ii pot captiva atentia in timpul calatoriei. Daca calatoriti cu avionul, ar fi bine sa ii cumparati si copilului locul lui separat si sa luati cu voi la bord un scaun de masina, pentru a avea mai mult confort. In timpul decolarii si aterizarii poti sa ii dai copilului o inghititura de mancare sau bautura pentru ca atunci cand inghite, poate ajuta la reducerea presiunii dureroase din urechi.

Cum socializeaza copilul la 13 luni

Indiferent daca copilul este foarte sociabil sau este mai rezervat, il poti ajuta sa-si dezvolte abilitati sociale cu niste activitati distractive, cum ar fi de exemplu:

  • jocul de-a v-ati ascunselea este foarte interesant pentru copil la aceasta varsta. Daca se ascunde in spatele uni scaun, a unei carti sau chiar dupa un prosop si tu te prefaci ca nu il poti gasi, ar putea fi cel mai iubit joc si copilul tau poate sa chichoteasca pana la nesfarsit. Poti si tu sa ascunzi, iar cautarea ta poate fi la fel de distractiv
  • aruncarea jucariilor din patut si privitul cum i le dai inapoi devine foarte distractiv acum pentru copil, daca vrei si tu sa participi la acest joc. Acest tip de joc este de fapt un joc social, un mod de a interactiona cu tine si de a invata cum sa interactioneze cu ceilalti
  • acum copilul vrea sa iti arate tot ce stie el sa faca si asteapta sa fie aplaudat. Poti incuraja comportamentul lui daca face ceva pozitiv, iar cele negative nu. In acest mod invata ce este bine sa faca si ce nu
  • daca va jucati ceva ca si cum ar fi in oglinda, pentru amandoi poate sa devina un joc foarte distractiv. Puteti sa va bateti mainile, sa va fluturati bratele, sa va acoperiti in acelasi timp fetele voastre. Daca te imita poti sa il incurajezi cu aplauze, dar daca nu face acest lucru, nu trebuie sa te ingrijorezi, el poate doar sa rada la actiunile tale

Jocuri sigure pentru copilul tau

Depinde de tine cum si prin ce metoda il inveti pe copilul tau ce este periculos si ce este sigur, dar un lucru trebuie sa stii: un copil la aceasta varsta inca nu intelege conceptia pericolului sau fragilitatii. Trebuie sa fii foarte atenta cu ce se joaca si cum, chiar daca i-ai explicat de mai multe ori despre anumite obiecte cat sunt de periculoase sau fragile.

Frica separarii la copil in aceasta perioada

La 13 luni multi copii sufera de anxietate de separare completa de parinte. Chiar daca ramane in grija prietenilor, membrilor familiei pe care ii vede relativ des, copilul tau tot va fi suparat pe tine atunci cand pleci si il lasi in grija altora. Copii la aceasta varsta pot fi foarte dependenti de parinti. Nu este nimic mai dureros decat sa iti lasi copilul plangand cu altcineva atunci cand el ar vrea sa stea numai cu tine. Dar de cele mai multe ori la cateva minute dupa plecarea copilul tau se va linisti. Trebuie sa ai multa rabdare in aceasta perioada. Ca orice faza prin care trece copilul va trece si acaeasta faza. Frica separarii atinge punctul maxim de obicei pe la varsta de 10-18 luni, dupa care se va reduce treptat aceasta frica.

Cum sa se obisnuiasca copilul sa se joace singur

Probabil ca va trece destul de mult timp inainte ca copilul tau sa invete sa se distreze singur pentru o perioada mai lunga de timp. Poti incepe procesul de invatare incurajandu-l sa joace fara implicare directa. Incearca sa-i arati copilului cum sa se joace cu o anumita jucarie, apoi poti sa pleci de langa el. Acest lucru il ajuta sa invete ca nu are nevoie de interactiune directa cu tine in fiecare clipa. Cand devine nelinistit sau iti cere ajutorul, intoarce-te inapoi la el si arata-i inca odata cum functioneaza jucaria sau poti sa ii introduci o noua activitate. Atunci cand copilul se joaca singur, il ajuta sa isi dezvolte increderea de sine.