Dezvoltarea copilului la 14 luni

Print Friendly, PDF & Email

Greutatea copilului la 14 luni

Multe mamici se intreaba daca copilul are sau nu greutatea ideala si recomandata de medici la aceasta varsta. Ingrijorarile apar pe masura ce copilul reduce portia de mancare. Daca copilul tau este foarte activ, poate sa piarda din greutate si poate consuma mai multe calorii decat ce mananca. Pierderea in greutate poate sa apara si din alte motive de sanatate, dar la aceasta varsta rar se intampla din alte motive. O discutie cu medicul copilului poate lamuri orice situatie de ingrijorare.

In zilele noastre insa trebuie sa fii atenta sa nu cantareasca prea mult, obezitatea fiind o problema mondiala atat in randul copiilor cat si in randul adultilor. Uneori insa un copil dolofan nu este neaparat obez la aceasta varsta, corpul lui avand inca corpul unui bebelus. Cand incepe sa creasca, sa mearga si sa alerge, greutatea lui ar trebui sa se regleze. Pentru a-l ajuta sa-si dezvolte obiceiuri sanatoase de alimentatie, sa ii servesti gustari sanatoase si hranitoare in loc de dulciuri sau alte alimente nesanatoase. Pe langa alimentatia sanatoasa sa ii oferi oportunitatea pentru jocuri active. Incurajeaza consumul de fructe, de legume si de apa potabila in loc de sucuri. Medicul va urmari la fiecare control raportul intre inaltime, varsta si greutate si iti va da indicatii cum sa iti tii copilul intr-un grafic sanatos. Daca medicul considera ca are o greutate prea mare, poate recomanda trecerea la lapte cu continut redus de grasimi.

Alaptarea copilului dupa ce a implinit 1 an

Daca copilul tau inca este alaptat, te afli printre putinele mame care mai alapteaza copilul la aceasta varsta. Chiar daca copilul tau isi primeste cea mai mare parte de nutrienti din alimente solide, laptele matern ii ofera calorii, vitamine, enzime si ii intareste imunitatea. Studiile arata ca un copil care a fost alaptat, se imbolnaveste mai rar. Alaptarea dupa 1 an nu creeaza dependenta, asa cum zic unii, dimpotriva creeaza o legatura puternica si ofera sprijin emotional care incurajeaza independenta si increderea in sine.

Frica fata de lumea inconjuratoare

Copilul tau poate fi speriat acum de lucruri care inainte nu i-au provocat sentiment de frica. Aspiratorul din casa sau un caine prietenos de pe strada acum s-au transformat intr-un monstru in ochii copilului. Majoritatea fricilor se vor estompa pe masura ce copilul tau devine mai sigur pe el si de lumea care il inconjoara. Pana in acel moment insa va trebui sa gasesti modalitati de a-l ajuta sa treaca peste aceste frici. Daca ii este frica sa faca baie in vana, nu insista, incearca sa il stergi cu servetele umede cateva zile, pana trece aceasta criza. Unele temeri la baie le puteti depasi impreuna, atragandu-i atentia copilului cu jocuri distractive. Incearca sa ii introduci jucarii noi cu apa sau carti speciale pentru apa. Sau poti sa te bagi langa copilasul tau in vana si va stropiti reciproc.

Medicamente impotriva racelilor

Racelile in cele mai multe cazuri sunt cauzate de virusi si de obicei se trateaza doar cu antitermice si multa rabdare. Sa ii oferi copilului tau doar medicamente prescrise de medic, la aceasta varsta multe medicamente pot avea efecte secundare daunatoare. Uneori un umidificator cu aer rece, un vaporizator sau o baie cu aburi pot usura respiratia copilului. Ceaiul de musetel iar este de ajutor, dar orice lichid ajuta corpul sa ramana hidratat. Cel mai bine este daca te consulti cu medicul chiar si pentru tratamente alternative. Neaparat sa iei legatura cu medicul daca starea de sanatate a copilului se inrautateste dupa 5 -7 zile, daca persista febra sau tusele se agraveaza. Daca copilul tau trage de ureche sau o freaca, este posibil sa aiba dureri de urechi si aceste sunt semne pe care nu trebuie sa le neglijezi.

Infectiile la urechi

Mai mult de jumatate dintre copii pana sa ajunga la varsta de doi ani prezinta infectii ale urechii. Daca copilul tau dupa o raceala are inca nasul infundat si stranuta ar putea fi semnul unei infectii la urechi. Cel putin 70% dintre aceste infectii urmeaza dupa o raceala, cand organismul inca este slabit si nu poate sa lupte impotriva bacteriilor. Copii mici sunt mai vulnerabili la infectii ale urechii, deoarece imunitatea lor nu s-a dezvoltat pe deplin, in plus dimensiunea si forma tuburilor Eustachio, tuburi care sunt inca in crestere fac ca infectiile sa apara mai repede.

Suzeta poate fi un alt factor care ajuta la aparitia infectiilor. Un studiu a aratat faptul ca incidenta infectiilor ale urechii era scazuta cu 33 % la copii care nu au folosit suzeta. Daca simptomele nu sunt foarte severe, nu se administreaza imediat antibiotice in cazul infectiilor ale urechii. Majoritatea infectiilor trec de la sine, asa ca medicii asteapta 48 pana la 72 de ore inainte de a recomanda antibiotic, daca simptomele nu sunt foarte severe.

Dezordinea din casa

Copilul la 14 luni este distras mereu de ceva nou, asa ca va abandona imediat o jucarie pentru un alt obiect de interes. Pentru a-l tine in siguranta, poti folosi porti de siguranta in casa, care ii limiteaza spatiul de deplasare. Poti sa ai cosuri sau cutii de depozitare in camere pentru depozitarea rapida a jucariilor abandonate. Poti sa implici copilul in curatenia de dupa joaca, dar nu te astepta ca el sa faca acest lucru singur. In timp ce faceti curat, puteti asculta muzica si va puteti distra intre timp.

Obiceiuri la masa

Copilul tau invata mereu ceva nou si dezvolta noi abilitati. Nu stapaneste inca manierele de la masa, ceea ce este foarte normal. La 14 luni mancatul este un proces de invatare. Poti sa ii oferi lingurite si furculite special create pentru varsta lui si lasa-l sa se descurce singur. Daca ii dai niste haine care se pot murdari si protejezi cu ceva si podeaua din jur, nu te va deranja nici mizeria pe care o face.

Renuntarea la biberon

Medicii recomanda renuntarea la biberon pana implineste copilul 1 an, dar mult copii beau din biberon chiar si dupa varsta de 1 an. Problema principala la biberoane reprezinta cariile dintilor. Tinand sticla mult in gura, uneori chiar adormind cu ea in gura nu face altceva, decat pregateste viitoarele carii. Zaharul din lapte, formula sau sucul oferit copilului ii distruge dintii. Daca nu esti inca pregatita sa ii scoti biberonul din obiceiurile copilului, pastreaza biberoanele intr-o stare buna si incet incet poti inlocui laptele cu apa. Acest proces poate sa se intample treptat. Daca consideri ca este timpul potrivit pentru a renunta la biberon, poti adopta o abordare brusca sau treptata. Daca renuntarea este brusca, poate fi mai rapida, insa cu multe lacrimi si poate chiar nopti nedormite. Daca renuntarea este treptata, poti sa ii scoti prima data la masa de pranz si dupa aceea poti sa incepi cu portiile de seara. Scoaterea portiilor de seara va fi cea mai grea, dar pana la urma depasiti aceste momente grele amandoi si va fi spre binele copilului tau.