Dezvoltarea copilului la 16 luni

Print Friendly, PDF & Email

Copilul tau in fiecare zi invata ceva despre lumea care il inconjoara. Daca inainte cu cateva luni ar fi folosit de exemplu un creion sa il bage in gura, acum isi da seama ca il poate folosi la desenat. Ii plac jocurile simple, cum ar fi de-a v-ati ascunselea sau sa invete lucruri noi despre partile corpului. Incep sa se adune amintirile si poate isi aduce aminte lucruri, pe care credeai ca le-a uitat deja.

Chiar daca a facut deja primii pasi, este posibil sa nu vrea sa stea numai in picioare si o sa vrea sa se deplaseze si in alt mod. Oricum, se mai poate impiedica in timp ce alearga spre tine. Se poate intampla ca o scara sa fie mai mare sau mai mica, decat cum a calculat si poate sa cada. Ar fi bine sa ai mereu o trusa de prim ajutor in apropiere, pentru orice eventualitate.

Un copil se simte uneori depasit de situatie si inainte de 2 ani. Uneori poate fi coplesit de provocari si poate sa reactioneze la aceste provocari cu lacrimi si tipete. De acum incepe sa isi testeze limitele (in acelasi timp si pe ale tale) si incearca sa descopere noi jocuri active. Mereu va trebui sa fie ocupat, se plictiseste repede de un joc sau o jucarie anume.

De acum incepem sa vorbim din ce in ce mai mult despre disciplina. Incepe sa inteleaga ce este acceptat si ce nu. Vrea sa vada pana unde poate sa impinga limitele. Si curiozitatea poate sa il impinga sa faca lucruri interzise: oare ce se intampla, daca ma joc cu DVD Playerul, sau daca arunc mazarea in pat, dar cum ar arata pantofii mamei in toaleta?

Copilul tau poate fi dragut chiar si atunci cand face astfel de nazdravenii si poate fi greu sa nu razi la anumite faze, pe care le face. Dar va trebui sa te abtii, pentru ca poti transmite un mesaj gresit, ca ceea ce face este de fapt in regula. Micutul tau intelege de fapt mai multe, decat ai crede, chiar si limbajul corpului. Daca esti nemultumita de ceea ce face, incearca sa ii arati nemultumirea ta prin faptul, ca ramai serioasa. Nu trebuie sa strigi la el, doar sa ai un ton dezaprobator fata de ceea ce face. Daca il corectezi odata la un anumit comportament, incearca sa faci la fel si datile viitoare, nu ignora ceea ce a facut, altfel poate sa devina dezorientat.

Se poate intampla sa se opuna lucrurilor, fata de care pana acum nu a protestat niciodata. De exemplu scaunul de masina. Daca incepe sa dea din picioare cand vrei sa il asezi in scaun, incearca sa ramai calma. Explica-i frumos ca scaunul de masina ii asigura siguranta si protectie. Daca nu te asculta, poti sa ii atragi atentia cu o jucarie sau cu o carte. Poti porni muzica lui preferata, poate are efect calmant pe drum.

Autocontrolul incepe sa se dezvolte spre sfarsitul acestei luni. Luna aceasta este luna testarii limitelor, a disciplinei si a reactiilor.

Te mai pot astepta surprize in aceasta luna. Este posibil ca dintr-o data sa ii placa mai mult de sotul/partenerul tau, decat de tine. Sa te folosesti de aceste momente, apuca-te de alte treburi si lasa-l pe partenerul tau sa-si petreaca timpul cu copilasul vostru.

Acum este momentul sa invete sa imparta jucarii cu altii si sa nu devina foarte egoist. Poti sa incurajezi gesturile dandu-i exemple clare: “Oh, ai vazut ce bucuroasa era Alina cand ai impartit jucaria ta de plus cu ea?

Poti sa ai parte si de greva foamei din partea copilului. Poate sa refuze brusc tot ceea ce ii placea pana in momentul respectiv. Nu trebuie sa te panichezi, astfel de proteste tin in mod normal doar cateva zile, dupa care trec de la sine.

Daca uneori te simti depasita de situatie si iti este dor de perioada, in care nu te apasau problemele financiare si nu aveai in grija pe nimeni in afara de tine, nu trebuie sa te simti vinovata. Rolul de parinte este unul foarte greu, frumos si impresionant si este nevoie de timp sa te obisnuiesti cu acest rol.

Daca ai o relatie buna cu parintii/socrii tai, bucura-te ca ai acest noroc, nu toata lumea poate spune asta. Ei te pot ajuta atunci cand ai nevoie de ajutor si se vor bucura de timpul petrecut cu nepotica/nepotelul lor.