Dezvoltarea copilului la 17 luni

Print Friendly, PDF & Email

De acum copilul tau va indica lucrurile de care este interesat si ar putea spune si cateva cuvinte. Incearca sa fie cat se poate de independent, poate va incerca sa se imbrace si sa se dezbrace singur, vrea sa isi perie parul singur sau sa se hraneasca singur. Poate va incerca sa isi spele si dintii singur, dar inca are nevoie de ajutorul tau pentru a le curata corect.

Daca micutul tau nu mananca foarte bine, incearca sa ii pregatesti mese cat mai simple. Pregatindu-i preparate complicate te poate face sa te simti frustrata atunci cand le refuza. Nu trebuie sa iti faci griji daca nu mananca tot ce ii pui in farfurie. Copiii mici sunt buni la selectarea nutrientilor si a cantitatilor de mancare de care au nevoie.

Daca micutul tau a inceput sa urle de fiecare data cand vrea atentia ta, nu trebuie sa te ingrijorezi, este un lucru obisnuit la aceasta varsta. A descoperit ca poate face cu vocea lui tot feluri de lucruri interesante, inclusiv obtinerea unei reactii din partea ta. S-ar putea sa fii tentata sa cedezi si sa ii oferi ceea ce isi doreste, doar pentru a opri tipetele. Dar nu ar fi bine sa procedezi asa, acest lucru i-ar arata ca tipetele lui functioneaza pentru a obtine ce vrea si data viitoare va tipa la fel sa obtina lucrul dorit. Ai putea sa ii explici ca din cauza tipetelor nu intelegi ce vrea sa zica si nu poti sa ii raspunzi pana nu va folosi un ton mai calm pentru a explica ce isi doreste.

La aceasta varsta poate sa apara constipatia la copil. Imbunatatirea aportului de fibre si lichide va ajuta sa depaseasca problemele cu constipatia.

E posibil ca acum sa nu vrea sa plece niciunde fara jucaria lui preferata. Este perfect normal acest atasament la aceasta varsta. Mereu apar experiente noi, copilul se dezvolta rapid fizic si mental, iar atasamentul fata de o jucarie il va face sa se simta in siguranta. Aceasta jucarie il va ajuta sa se simta in siguranta si daca nu esti langa el, sau daca se simte bolnav, obosit sau stresat. A avea un obiect de securitate este un semn de maturitate si nu de bebelus. Copilul tau dezvolta emotii noi si gaseste modalitati noi de a le face fata. Ar fi indicat sa ai piese de rezerva din jucaria sau paturica preferata, daca se pierde, sa nu intrati intr-o situatie grea.

Pe masura ce copilul devine mai increzator si porneste in picioare, va trebui sa ai si mai mare grija sa fie in siguranta. Accidentele se pot mari la numar, arsurile de asemenea. Poate apuca dintr-o data cani fierbinti sau sa traga oale de pe aragaz. Pot aparea si pericolele privind intoxicatiile cu agenti de curatare sau medicamente. Trebuie sa fii pregatita mereu sa stii sa acorzi primul ajutor. Poti face oricand un curs de prim ajutor, iti poate fi de mare folos.

Uneori, cand copilul tau plange si nu il poti opri din plans, te poti simti frustrata. Din pacate nu exista o formula magica sa poti sa iti linistesti copilul. Poate plansetele copilului trec uneori mai repede, daca nu reactionezi imediat la ele. Odata ce se calmeaza, primeste-l in bratele tale, daca vrea imbratisarea ta. Uneori se simte si el coplesit de situatie si nu stie cum sa reactioneze.

Un comportament calm din partea ta mereu te va scoate din orice situatie, in care nu stii cum sa procedezi. Si il va calma si pe copil, oricat de agitat ar fi.