Despre albine pe intelesul copiilor

Print Friendly, PDF & Email

In lume exista aproximativ 20 000 de specii diferite de albine. Albinele traiesc in colonii care sunt alcatuite dintr-o matca, albine muncitoare si trantori. Regina (matca) si albinele muncitoare sunt femele, dar numai regina se poate reproduce. Toti trantorii sunt de sex masculin. Albinele muncitoare curata stupul, colectand polen si nectar pentru a hrani colonia si au grija si de pui. Singura treaba a trantorului este sa se imperecheze cu matca, iar singura treaba a reginei este sa depuna oua.

*Apicultorii (crescatorii de albine) folosesc fum pentru a calma albinele atunci cand colecteaza mierea sau muta un stup dintr-un loc intr-altul. Albinele produc miere pentru a-si hrani puii si in asa fel au mancare si in timpul iernii. Anumite specii de albine mor dupa ce inteapa pe cineva, deoarece tepii lor, care ies din abdomen au niste carlige , iar cand albina incearca sa zboare dupa ce a intepat, o parte din abdomen este smulsa si duce la moartea albinei.

Albinele isi depoziteaza veninul intr-un sac atasat de tepii lor si numai femelele inteapa.

Albinele vad toate culorile, in afara de rosu. Asta si simtul lor de miros ii ajuta sa gaseasca florile de care au nevoie pentru a colecta polenul. Polenul nu este numai o sursa de hrana pentru albine, ci in modul acesta o parte din polen este aruncat in zbor, ceea ce duce la polenizarea incrucisata.

Lucruri interesante despre Bondar

Bondarul este considerat ca fiind o insecta benefica, deoarece polenizeaza culturile si plantele. Traiesc in familii mari si sunt foarte sociali. Spre deosebire de albine, bondarii pot intepa de mai multe ori, deoarece tepii lor nu se prind de piele atunci cand vor sa zboare mai departe. Corpul are forma ovala, culoarea este neagra cu dungi galbene, are 6 picioare si face parte din clasa Arthropoda.

Bondarii isi fac cuiburile in pamant, dar pot fi gasite si deasupra solului cuiburi de bondar, langa terase sau punti. Uneori isi construiesc cuiburile in poduri sau sub grinzi de acoperis. Daca sunt deranjati, bondarii vor roi in numar mare si isi vor apara agresiv cuiburile. In acest fel bondarii vor alunga invadatorii pe distante lungi.

Intepaturile bondarilor sunt printre cele mai dureroase intepaturi. Umflarea si iritarea zonei unde a fost intepatura pot dura cateva zile. Poti controla terenul unde vor sa construiasca cuibul lor si poti preveni sa nu faca cuib in apropierea casei tale. Insa daca deja s-au instalat, proprietarii de case sunt sfatuiti sa apeleze la profesionisti daca vor sa mute cuibul din apropierea casei.

Lucrui interesante despre Albinele tamplar

Albinele tamplar sunt albine solitare. Construiesc cuiburi doar pentru ele insisi si isi hranesc puii singure. Au obtinut acest nume fiindca au capacitatea de a gauri prin lemn. Sunt capabile sa intepe de mai multe ori ca si bondarii. Corpul lor au forma ovala, sunt de culoarea albastru-negrui, au 6 picioare si fac parte din familia Arthropoda. Albinele muncitoare aduna atat polenul cat si nectarul din flori pentru a-si hrani larvele si alti membri ai coloniei. Albinele de tamplar zboara prin padure pentru a depune oua si a-si proteja larvele pe masura ce se dezvolta. Femelele vor construi un tunel intr-o bucata de lemn pentru a construi un cuib. Intrarea tunelului are de obicei o adancime de aproximativ un centimetru, dar poate avea o lungime de pana la 10 metri.

Aceste tuneluri au de obicei mai multe incaperi, in care albinele isi tin ouale si mancarea. Albinele tamplar nu reprezinta o amenintare pentru sanatatea publica, dar pot dauna lemnului unde isi construiesc cuiburile. Sunt considerate benefice, deoarece polenizeaza plantele care sunt ignorate de albinele de miere. Pot face gauri in aproape orice fel de lemn, dar prefera lemnul gol. Lemnul vopsit le poate descuraja. Uneori mai ataca si lemnul vopsit, iar cuiburile lor pot fi greu de atins, asa ca in cazuri urgente trebuie chemati profesionisti.

Lucruri interesante despre Albinele de miere

Albinele traiesc in familii mari si se gasesc peste tot in lume. Este singura insecta sociala a carei colonie poate supravietui mai multi ani. In lunile de iarna mananca miere adunata, ceea ce ajuta la supravietuirea lor. Aripile albinelor flutura de 11 000 de ori pe minut, motiv pentru care se aude acel bazait specific cand zboara. Ele pot intepa doar odata pentru ca atunci cand vor sa zboare mai departe dupa intepatura, acul din burta se rupe si ele mor.

Corpul lor au forma ovala, culoarea galben aurie cu dungi maro, au 6 picioare si fac parte din clasa Arthropoda.

Albinele produc miere din polen si nectarul plantelor pe care le polenizeaza. Stocheaza mierea in faguri in cuiburile lor, pe care le folosesc pentru a-si hrani puii in lunile de iarna. Cuiburile de albine variaza ca marime. In mod obisnuit isi construiesc cuiburile in crengi, dar ocazional vor construi cuiburi in poduri sau cosuri de fum. Intepaturile lor pot produce usturimi, pot fi extrem de dureroase daca acul nu este indepartat imediat din locul intepaturii. Persoanele alergice la intepaturile de albine vor avea o reactie mai severa decat doar mancarimi. Deoarece coloniile de albine pot fi extrem de mari, iar indepartarea lor poate fi greu de rezolvat, se recomanda apelarea la un profesionist la indepartarea cuibului de langa casa.