Lucruri interesante despre Europa

Print Friendly, PDF & Email

Dintre cele sapte continente, Europa se afla pe locul doi ca si cel mai mic continent. Cu toate acestea, dupa Asia si Africa, Europa are mai multi locuitori, decat orice alt continent.

Clima si asezare

Europa nu prea are deserturi, iar o mare parte din pamanturile continentului este mai potrivit pentru agricultura, decat in orice alta parte. Mare parte din estul si vestul Europei este format din campii destul de plate si joase. In unele parti din Europa de Nord ghetarii au creat un peisaj stancos. Pamanturile din Europa de Sud intra in Marea Mediterana.

Muntii cei mai inalti din Europa se gasesc in sud. Alpii Occidentali domina sud-centrul Europei, in timp ce Muntii Pirinei formeaza o bariera mare intre Spania si Franta. Limita estica a Europei este formata din Muntii Urali, care se intind prin Rusia de la Nord la Sud. (Rusia de Vest face parte din Europa, in timp ce Rusia de Est se afla in Asia).

Europa are multe rauri, dar putine lacuri mari. Raurile majore includ Rinul, Sena si Ronul la Vest, fluviul Po la Sud si Dunarea, Elba, Vistula, Volga si Don in Centru si Est.

Cea mai mare parte a Europei de Vest are un climat umed si moderat, in timp ce Europa de Est are ierni reci si veri calde, in special in Sud-Est. Iarna poate fi lunga si foarte rece in Nordul indepartat. Tarile din apropierea Marii Mediterane au veri calde, uscate si ierni blande.

Plante si animale din Europa

Padurile de pin, molid, brad si zada cresc in anumite parti din Nord si Nord-Est. In Sud-Est se afla zone de pajiste. Plantele sau arborii care nu au nevoie de multa apa, cum ar fi maslinii si chiparosii cresc in regiunea mediterana. Restul Europei a fost candva o padure vasta, dar cea mai mare parte acum este disparuta. De-a lungul secolelor oamenii au taiat copaci pentru a face loc agriculturii si altor activitati umane. Candva multe animale au trait in Europa (chiar si lei), dar din cauza activitatilor umane au disparut cu timpul. Lupul cenusiu si castorul supravietuiesc acum doar in cateva zone indepartate, iar numarul bizonului european s-a redus foarte mult. Renii traiesc in Europa de Nord.

Oamenii care traiesc in Europa

Majoritatea europenilor sunt descendenti de la alti europeni, desi unii sunt de origine africana sau asiatica. Marea majoritatea a oamenilor vorbesc fie o limba romana (franceza, spaniola, italiana), o limba germanica (germana, engleza si limbile scandinave), fie o limba slava (precum rusa, poloneza sau ceha).

Religiile din Europa

Crestinismul este principala religie in aproape toate tarile europene. Majoritatea italienilor, spaniolilor, portughezilor, francezilor, austriecilor, maghiarilor, polonezilor si belgienilor sunt romano-catolici. Protestantii formeaza religia principala in Scandinavia, Marea Britanie si Olanda. Crestinii ortodocsi traiesc in Grecia, Rusia si alte tari din Europa de Est. Alte religii din Europa sunt iudaismul si islamul. Multi evrei si musulmani traiesc in toata Europa, musulmanii traiesc in general in tarile ca Bosnia si Hertegovina, Albania si Turcia.

Europa este lider in lume din categoria educatiei si sanatatii. Guvernele europene ofera in general ingrijiri de sanatate tuturor cetatenilor si in medie europenii traiesc mai mult decat oamenii din multe alte parti ale lumii.

Economia Europei

Economiile multor tari europene se bazeaza in mare parte pe servicii, cum ar fi comertul, turismul, serviciile bancare, asigurarile si transportul maritim. Dar producerea de bunuri este inca foarte importanta, iar Europa este una dintre cele mai importante regiuni industriale din lume. Fabricile europene produc produse de masini si metal, produse chimice, aparate, textile si o mare varietate de alte marfuri. Europa de Vest are cele mai dezvoltate industrii, in timp ce Europa de Sud are mai putine productii decat alte regiuni. Mineralele extrase in Europa includ carbune, fier, minereu de fier, cupru, zinc, plumb, aluminiu, mercur, titan, potasiu si sulf.

Chiar daca fermele europene sunt foarte productive, in majoritatea tarilor din Europa agricultura contribuie mai putin la economie decat serviciile si productia. Europa este un mare producator de cereale, legume, uleiuri comestibile, fibre, fructe si animale. Din Europa provine cea mai mare parte din secara, mai mult de jumatate din productia de ovaz si mai mult de o treime din productia de cartofi si grau.

Istoria Europei

Civilizatia europeana a aparut pentru prima data in Grecia antica. Grecii au dezvoltat idei despre guvernare, filozofie si despre artele si stiintele care au fost urmate de multe alte societati ulterioare. Conform traditiei, orasul Roma (acum parte a Italiei) a fost fondat in anul 753 i.Hr. In aproximativ 700 de ani Roma a controlat un vast imperiu. Romanii i-au cucerit pe greci, dar au raspandit multe aspecte ale culturii grecesti. Incepand din anii 300, romanii au raspandit si crestinismul, care se dezvoltase in Orientul Mijlociu. Pana atunci, capitala imperiului era mutata in orasul, care acum este Istambul, in Turcia. Imperiul a fost impartit in doua parti la sfarsitul anilor 300. Partea vestica, inca cu sediul la Roma s-a destramat in anii 400.

Dupa caderea Romei a urmat Evul Mediu, perioada care a durat pana in jurul anilor 1500. In locul guvernarii centrale romane a aparut sistemul feudal al administratiei locale. Lorzii locali au condus oamenii cunoscuti sub numele de vasali, iar vasalii au condus taranii, care erau putin mai mult decat sclavi.

Un conducator pe nume Charlemagne a creat un nou imperiu prin anii 800. Mai tarziu, din ramasitele imperiului sau s-au ridicat multe dintre natiunile Europei moderne.

Evul Mediu a fost o perioada profunda de credinta religioasa. In 1504 crestinismul s-a impartit in Biserica Romano-Catolica si Biserica Ortodoxa in Est. In 1905 cavalerii crestini au dus o serie de razboaie cunoscute sub numele de Cruciade impotriva musulmanilor din Orientul Mijlociu pentru a incerca sa recucereasca Tara Sfanta.

Anii 1500 si 1600 au cunoscut o perioada de renastere artistica si savanta, cunoscut sub numele de Renastere. Tot in acest timp multi s-au separat de Biserica Catolica in timpul Reformei Protestante. In anii 1700, o miscare franceza, cunoscuta sub numele de Iluminism a subliniat importanta rationamentului si a gandirii stiintifice. Ideile sale au ajutat la revolutia franceza din 1789, care l-a rasturnat pe regele francez. Aceea revolutie a ajutat la raspandirea ideilor despre democratie si egalitate politica. O alta schimbare a aparut in timpul Revolutiei industriale, care a inceput in Anglia in anii 1700. Acest lucru a schimbat modul in care oamenii lucrau si traiau, deoarece a introdus masini care usurau producerea de bunuri. Mai multe tari europene au stabilit de asemenea mari imperii si peste mari.

Europa a devenit bogata din industriile si din coloniile sale si a ajuns sa domine o mare parte a lumii. Prima jumatate a anilor 1900 a adus doua razboaie mondiale. Ambele au inceput in Europa si a pus Germania si aliatii sai impotriva altor tari occidentale. Aceste razboaie au adus o distrugere uriasa si o imensa pierdere de vieti.

Dupa sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial in 1945, majoritatea natiunilor europene s-au incadrat intr-unul din cele doua grupuri opuse, care aveau sisteme de guvernare diferite. La inceputul anilor 1990, Uniunea Sovietica s-a destramat si tarile din Europa de Est au in inceput sa se schimbe in sisteme democratice.

Incepand cu mijlocul anilor 1990, tarile Europei de Vest au creat o serie de organizatii care le-au ajutat sa devina mai unificate din punct de vedere economic si politic. In 1993, una dintre aceste organizatii a devenit Uniunea Europeana. Pana la sfarsitul secolului majoritatea tarilor vest-europene erau membre Uniunii Europene, iar mai multe tari din Europa de Est s-au alaturat unirii pe parcurs.