Dezvoltarea copilului la 18 luni

Print Friendly, PDF & Email

Cum se dezvolta copilul in aceasta luna

In aceasta luna este posibil sa observi un impuls in dezvoltarea fizica a copilului. S-ar putea sa ii placa sa se catere chiar si pe mobilier, daca a inceput deja sa mearga singur. Uneori te poti simti epuizata de energia copilului tau. Daca este posibil, ar fi bine sa iesi cu el zilnic la plimbare in aer liber. Daca vremea nu va permite acest lucru, ai putea opta pentru un loc de joaca in interior si sa va petreceti cateva ore acolo. Locul de miscare este mai mare si va ofera varietati mai mari de jucarii si activitati.

Daca vrei sa ii cumperi pantofi pentru afara, trebuie sa fii foarte atenta la alegerea pantofilor, sa fie de calitate, sa fie comozi si sa fie dintr-un magazin specializat. Intr-o pereche de pantofi, care nu sunt comozi si nu sunt potriviti, picioarele copilului tau pot fi stranse, iar copilul nu poate spune daca nu se simte bine in pantofii respectivi.

Pana acum ai fost preocupata cu faptul, cum sa il inveti pe micutul tau sa mearga, dar de acum s-ar putea sa descoperi, ca pur si simplu nu mai vrea sa se opreasca din mers si lucrurile se vor complica si mai mult. Din aceasta cauza s-ar putea sa renunte si la somnul de dupa masa.

Desi uneori nu il mai poti opri, atunci cand oboseste, vrea sa il duci numai in brate. Sa nu fi suparata pe el, trebuie sa ii intelegi nevoia lui de a fi dus in brate. Poate este doar vulnerabil sau speriat in fata strainilor, poate e obosit sau poate doar are nevoie de atentie si afectiune din partea ta. Daca il iei in brate, nu ii faci nici un rau. Daca plecati insa pe o distanta mai lunga, ar fi bine sa iei caruciorul cu tine, ca nu vei avea putere sa il duci pe tot parcursul drumului.

Cum sa faci fata la crizele de la varsta asta

Pe masura ce copilul incepe sa spuna din ce in ce mai des “nu”, este posibil sa te intrebi des cum sa iti pastrezi calmul si sa ai situatia sub control. Ar fi bine sa stabilesti limite clare, spunandu-i ce este si ce nu este un comportament acceptabil. Probabil va trebui sa ii explici de mai multe ori, pana va intelege ce poate si ce nu poate sa faca.

Daca ii arati un exemplu bun, amabilitate, respect si bune maniere, va sti cum trebuie sa se comporte. Daca vede un exemplu bun de la tine si de la cei din jur, il va indruma si il va ajuta sa stie cum trebuie sa faca si el.

Cand trebuie sa schimbi patutul la un pat mare

Nu exista o varsta anume cand trebuie sa faci acest lucru. Daca cumva astepti inca un copil si in viitor vei avea nevoie de patut, schimbarea va trebui sa fie facuta din timp in asa fel, incat copilul mai mare sa nu se simta scos afara din patutul lui in favoarea celui nou venit in familie. Daca nu exista nici un motiv pentru care trebuie eliberat patutul si copilul se simte bine acolo, nu trebuie sa te grabesti cu mutatul. Sa nu uiti, ca odata ce este intr-un pat mare, se poate ridica oricand, chiar si in timpul noptii.

Nu toti copii incearca sa evadeze din patut atunci cand stiu deja sa se catere. Unii sunt mai linistiti si chiar daca ar putea pleca de acolo, stau linistiti. Altii ar face orice sa incerce sa iasa de acolo si vor face tot posibilul sa reuseasca o evadare.

Vocabularul copilului la 18 luni

Vocabularul copilului tau va creste la pas continuu in lunile urmatoare. Primele cuvinte probabil ca au descris doar persoane sau obiecte usor de pronuntat, cum ar fi “mama, tata, papa”, iar frazele mai complexe si lungi vor urma in lunile urmatoare.

Incearca sa nu te alarmezi, daca copilul tau nu vorbeste foarte mult. Unii copii sunt mai tacuti si fiecare copil se dezvolta in ritmul lui. Dar daca nu spune nici un cuvant, ar trebui sa discuti cu medicul pediatru, care ar putea recomanda vizita la un logoped.

Arsurile solare – daca iesiti la soare, trebuie neaparat sa il protejezi de arsurile solare. Arsurile solare la inceputul vietii pot provoca cancer de piele mai tarziu. Orice expunere indelungata la soare imbatraneste pielea. Poti sa folosesti spray sau crema solara potrivita varstei copilului pentru o protectie buna, dar il poti acoperi cu haine usoare, cu o palarie pe cap, ochelari de soare – si astea protejeaza si daca se poate, sa stai cat mai mult la umbra.