Dezvoltarea copilului la 19 luni

Print Friendly, PDF & Email

La 19 luni copilul poate sa inteleaga ce este gresit ce este corect in comportamentul lui. Se poate distra, de exemplu daca in loc de girafa zici zebra, intelege deja diferentele si simtul umorului incepe sa se dezvolte. Poate sa experimenteze si cu lucruri care nu sunt foarte placute pentru tine, de exemplu sa gasesti pete pe covor sau sa fie sertare golite. Prin aceste experiente incepe sa isi formeze propriile idei despre cum functioneaza lumea. Desi este posibil sa nu intelegi tot ce spune copilul tau, el va recunoaste o gramada de cuvinte pe care i le spui.

De acum ar putea sa lege deja cuvintele si sa zica propozitii scurte, cum ar fi “ma duc” sau “vreau jucaria”. Comunicarea continua cu copilul tau cu privire la ceea ce faci este importanta, chiar daca uneori te repeti. A vorbi cu copilul tau este cel mai bun mod de a-l ajuta sa invete sa vorbeasca.

Copilul tau poate mananca deja singur, asa ca ar fi bine sa ai un set de boluri si tacamuri de dimensiuni mici, care sunt potrivite pentru varsta lui. Incearca sa gatesti pentru toata familia mancaruri usoare si sanatoase, pe care le puteti manca impreuna cu copilul. Daca scaunul este deja prea mic, poti folosi un inaltator. Unele inaltatoare se pot seta la inaltime, astfel incat poti adapta inaltimea dupa inaltimea copilului.

Olita este un alt subiect interesant in aceasta perioada. Chiar daca nu o foloseste inca, ar fi bine sa cumperi una, sa se obisnuiasca incet incet cu ideea. Daca familia si prietenii fac presiuni, dar tu nu crezi ca micutul tau este pregatit pentru olita, va trebui sa fii puternica si sa nu cedezi la presiuni.

Probabil ca vor exista momente in care copilul plange fara motiv sau pur si simplu devine foarte lipicios de tine. Acesta este modul de a anunta ca este coplesit, flamand sau foarte obosit. El invata acum lucruri noi si isi perfectioneaza abilitatile intr-un ritm ametitor. Inevitabil vor aparea si frustrarile si aceste frustrari se pot manifesta prin crizele descrise mai sus. Arata-i copilului, ca iti dai seama ca este suparat. Recunoaste-i sentimentele, dar incearca sa nu te agiti prea mult. Daca plange si se agata de tine, ajuta-l sa uite de starea lui, oferindu-i o imbratisare puternica si sugerandu-i un joc interesant.

Pe masura ce memoria copilului se imbunatateste, el poate deja asocia mersul la doctor cu evenimente neplacute. Pentru a usura vizita la pediatru, sa iei cu tine paturica preferata, plusul preferat si cateva carti pentru a-l tine ocupat in timp ce asteptati. Poti intreba medicul, daca poate sa stea la tine in brate in timpul consultatiei.

Daca e vreme frumoasa, este indicat sa stati cat mai mult afara, in aer liber. Jocurile de afara pot fi foarte distractive pentru amandoi. In aceasta perioada poate fi greu sa il convingi pe micutul tau sa se culce, chiar si dupa rutina lui obisnuita. Incepe sa isi dea seama, ca viata continua si dupa ce el se culca si nu vrea sa rateze nimic. Intre timp poate sa isi dea seama, ca cerand o sticla de lapte sau ceva de mancare in ultima clipa dinaintea culcarii, poate sa-i intarzie somnul. Incearca sa respecti o rutina foarte clara si sa-i specifici din timp cand primeste ultimele gustari inainte de culcare.

Un mediu provocator pot fi magazinele, unde copilul se poate simti coplesit de toate rafturile pline, sunete si o multime de oameni din jur. Daca trebuie sa mergi cu copilul la magazin, incearca sa prescurtezi vizita cat se poate de mult, pentru a evita orice criza nedorita. Fa o lista cu cele necesare si incearca sa nu te plimbi printre rafturile ispisitoare.

La 19 luni copilul are o buna coordonare si echilibru mana-ochi, precum si muschi puternici ai bratelor si picioarelor, asa ca va face exercitii de catarari si urcari. Unii copii sunt precauti, in timp ce altii urca fara teama si trec peste orice obstacol. Alpinismul este distractiv pentru copilul tau, dar va trebui sa iei niste precautii pentru a-l tine in siguranta. Sa pui niste indicii clare unde este permisa urcarea si unde este interzisa. Acest lucru nu il va opri daca este hotarat sa urce, dar stabilirea limitelor te ajuta sa decizi, cand este cazul sa intervii. Caderea este cel mai mare pericol, dar un mobilier instabil poate fi la fel de periculos. Rafturile, televizoarele cu ecran plat, comoda – toate sunt pericole potentiale, asa ca asigura-te ca sunt fixate de pereti.

Daca copilul se trezeste noaptea scancind, incearca sa afli motivul pentru care si-a intrerupt somnul. S-ar putea sa apara primele cosmaruri de acum. Odata ce s-a linistit, poti sa ii canti cantece de leagan pentru a-l ajuta sa se culce inapoi.