Curiozitati despre anotimpul toamna

Print Friendly, PDF & Email

Toamna este anotimpul, care urmeaza dupa vara si ne pregateste pentru iarna. In emisfera nordica toamna incepe cu echinoctiul de toamna in septembrie si se termina cu solstitiul de iarna in decembrie. In emisfera sudica, acesta tine de la echinoctiul de toamna din martie pana la solstitiul de iarna din iunie. In multe locuri din zonele temperate toamna este un sezon pentru recoltarea culturilor. Copacii care isi pierd frunzele in fiecare an, incep toamna sa devina galbene, rosii sau maronii. In multe tari toamna este anotimpul in care incepe noul an scolar. In Marea Britanie, perioada scolara cuprinsa intre inceputul lunii septembrie si sfarsitul lunii decembrie este cunoscuta ca “Autumn Term”.

Cand este toamna in emisfera nordica, este primavara in emisfera sudica si invers. La Ecuador, toamna seamana foarte mult cu primavara, cu diferente mici de temperatura sau de vreme. Toamna este o perioada, in care majoritatea animalelor cauta hrana, astfel incat sa aiba depozit pentru iarna, deoarece multe animale iarna intra in hibernare. Vremea incepe sa devina din ce in ce mai rece si mai vanturoasa. Toamna orele de zi si de noapte sunt egale. Incepe sa ploua des si nu este placut sa iti petreci timpul afara cand ploua si bate tare vantul.

Asocierea cu tranzitia de la vreme calda la rece si statutul sau asociat ca sezon al recoltei primare au dominat temele si imaginile sale populare. In culturile occidentale, personificarile toamnei sunt de obicei femei frumoase, bine hranite, impodobite cu fructe, legume si cereale care se gasesc in acel moment in natura. Multe culturi sarbatoresc cu festivaluri de recoltare toamna, adesea cele mai importante din calendarele lor. Ecourile inca existente ale acestor sarbatori se gasesc in Ziua Recunostintei din SUA si Canada si in sarbatoarea evreiasca Sukkot, cu radacinile sale ca festival de recoltare pe luna plina.

Exista de asemenea, numeroase festivaluri indiene din America de Nord legate de recolta de alimente coapte adunate in salbaticie, festivalul chinezesc de toamna, festivalul din octombrie din Germania, Austria si multe altele. Starea de spirit predominanta a acestor sarbatori de toamna este o bucurie adusa pentru fructele pamantului, amestecate cu o anumita melancolie legata de sosirea iminenta a vremii aspre. Alimentele asociate in special sezonului de toamna includ dovleceii, merele, strugurii si prunele.

Toamna este asociata si cu Halloween-ul (festival celtic de toamna). Industria televiziunii, filmelor, cartilor, costumelor, decorarii casei si cofetariei folosesc aceasta perioada a anului pentru a promova produse strans asociate cu aceasta sarbatoare. Intre lunile septembrie si octombrie in magazine rafturile sunt pline cu produse, care sunt legate de Halloween, iar dupa aceasta imediat inlocuiesc produsele de toamna cu produse pentru Craciun.

Toamna are de asemenea o asociere puternica cu sfarsitul vacantei de vara si cu inceputul noului an scolar. Pregatirile pentru “Back to school” apar de obicei in ultimele saptamani din august.

Posturile si retelele de televiziune incep in mod traditional sezoanele obisnuite de toamna, cu noi serii si noi episoade din seriile existente care debuteaza mai ales la sfarsitul lunii septembrie sau inceputul lunii octombrie.

Sezoanele de fotbal american incep in lunile de toamna, iar sporturile de vara isi inchid sezoanele cu inceputul toamnei.

In mitologia indiana toamna este considerata anotimpul preferat pentru zeita Saraswati, zeita toamnei.

In misticismul asiatic, toamna este asociata cu elementul metalic si ulterior, cu culoarea alba, Tigrul Alb al Occidentului.

Frunzele colorate de toamna apar peste tot in lume, dar cele mai spectaculoase peisaje de toamna sunt in mare parte in America de Nord, China, Coreea, Japonia, Europa, padurea din Patagonia, estul Australiei si Insula de Sud a Noii Zeelande. Si Canada atrage turistii pentru renumitele frunzele lor de toamna.