Curiozitati despre vulpi

Print Friendly, PDF & Email

Vulpea este un mamifer mic omnivor. Vaneaza si mananca prada vie, mai ales iepuri si rozatoare (sobolani si soareci). De asemenea, pot manca lacuste, oua de pasari, dar si fructe de padure. Vulpile sunt cei mai mici membrii ai familiei de caini Canidae. Exista 27 de specii de vulpi. Sunt alergatori rapizi si agili si traiesc in grupuri.

Cozile vulpilor sunt organe polivalente. Coada lor stufoasa le ajuta sa se incalzeasca in timp ce dorm pe vreme rece. De asemenea, coada face parte din depozitul de hrana pentru iarna. Coada stufoasa a vulpilor este usor de vazut si este utilizata pentru a trimite semnale membrilor familiei sale. Coada este folosita si pentru echilibru in timpul alergarii. Vulpile traiesc pe toate continentele, majoritatea traind in regiuni de padure, tufisuri si deserturi. In Australia au fost introduse de oameni, care veneau aici de pe alte continente. In Regatul Unit era un sport obisnuit ca oamenii sa vaneze vulpi cu cai si caini. Acest lucru este acum interzis.

Vulpile sunt folositoare fermierilor. Majoritatea pagubelor agricole sunt cauzate de iepuri, iar in zonele de campie iepurii cuprind 45 pana la 70 % din dieta vulpilor. Un studiu a estimat ca, de-a lungul vietii sale, fiecare vulpe a crescut veniturile unui fermier cu 150-900 de Euro.

Descrierea generala a vulpilor

Vulpile sunt in general mai mici decat lupii, sacalii sau cainii domestici. De exemplu, la cele mai mari specii (de exemplu vulpea rosie) masculii cantaresc in medie intre 4,1 si 8,7 kg in timp ce, vulpea fenec, cea mai mica specie, cantareste doar 0,7 – 1,6 kg.

Caracteristicile fizice ale vulpilor includ de obicei o fata triunghiulara, urechi ascutite, botul ascutit si o coada stufoasa. Vulpile sunt digitrigade, adica merg pe degetele de la picioare. Ghearele lor nu sunt retractabile si prin urmare, comparate cu cele ale unei feline, sunt relativ groase. Mustatile sunt negre si mai scurte. Mustati se mai gasesc de asemenea pe membrele anterioare si au o lungime medie de 40 mm si sunt indreptate in jos. Alte caracteristici fizice variaza in functie de habitat si de semnificatia sa adaptativa.

Blana vulpilor

Speciile de vulpi difera prin culoarea blanii, lungimea si densitatea sa. Culorile blanii variaza de la alb la negru, pot avea pete albe sau gri pe partea inferioara, dar cea mai specifica pentru o vulpe este blana roscata. Vulpile fenec (si alte specii de vulpi adaptate vietii in desert) au urechi mari si blana scurta pentru a ajuta corpul sa ramana rece in conditiile de caldura torida. Vulpile arctice, pe de alta parte, au urechi mici si membre scurte, precum si blana groasa, izolatoare, care ajuta la mentinerea corpului sa ramana cald in conditiile de frig. Vulpile roscate au cozi stufoase, care la capat sunt albe.

Culoarea si textura blanii vulpilor pot varia din cauza schimbarilor anotimpurilor. Blana este mai bogata si mai densa in lunile mai reci si mai usoare in lunile mai calde. Pentru a scapa de haina densa de iarna, vulpile naparlesc odata pe an, in jurul lunii aprilie. Procesul incepe de la picioare, apoi de-a lungul spatelui. Culoarea blanii se poate schimba de asemenea odata cu inaintarea in varsta.

Dintii – Dintii vulpilor seamana cu cei ai cainilor. Vulpile cu urechi de liliac de exemplu au sase molari in plus, totalizand 48 de dinti. Vulpile au, de asemenea perechi de dinti carnasciale pronuntate, care sunt caracteristice unui carnivor. Aceste perechi constau din premolarul superior si primul molar inferior si lucreaza impreuna pentru a taia materialul dur, cum ar fi carnea. Caninii lor sunt, de asemenea pronuntati, o alta caracteristica a unui carnivor, care sunt excelenti in prinderea prazii.

Comportament – In salbaticie, durata de viata tipica a unei vulpi este de doi pana la trei ani, desi ele pot trai pana la zece ani. Spre deosebire de alte canine, vulpile nu sunt intotdeauna animale de haita. De obicei ele traiesc in grupuri mici, dar de exemplu vulpile arctice sunt solitare.

Dieta vulpilor este alcatuita in mare parte din nevertebrate, precum insecte si vertebrate mici, cum ar fi reptile sau pasari si poate include de asemenea oua si plante. Unele specii mananca de exemplu crabi. Majoritatea speciilor de vulpi consuma in jur de 1 kg de alimente in fiecare zi.

Vulpile ascund excesul de alimente, ingropandu-le pentru consum ulterior, de obicei sub frunze, zapada sau sol. Vulpile tind sa foloseasca o tehnica de saritura, in care se ghemuiesc pentru a se camufla in teren, apoi folosindu-si picioarele din spate sar cu mare forta pentru a ateriza deasupra prazii vizate. Folosindu-si dintii canini pronuntati, vulpile se prind de gatul prazii si fie le agita pana cand prada nu mai traieste, fie pana prada poate fi consumata. Vulpea cenusie este una dintre singurele doua specii canine cunoscute ca urca in copaci, cealalta specie este ratonul.

Mai multe specii de vulpi sunt pe cale de disparitie in mediul lor natural. Activitatile care ameninta disparitia unor specii de vulpi sunt activitati comerciale, defrisarea padurilor sau vanarea vulpilor pentru blanurile lor. Vulpile sunt considerate animale daunatoare, desi au fost folosite cu succes pentru a controla daunatorii din fermele oamenilor.

Vulpea cenusie de insula este una dintre speciile de vulpi amenintate de disparitie. Mediul ei natural se afla pe Insulele Canalului. O populatie de o specie pe o insula este mai mica decat una de pe continent, din cauza resurselor limitate, cum ar fi spatiul, hrana si adapost. Prin urmare, populatiile de pe o insula sunt extrem de sensibile la amenintari externe. Pe Insulele Canalului s-a constatat ca populatia vulpii cenusii a fost scazuta atat din cauza unui focar de virus de turbare din 1999 pana in 2000, precum si a aparitiei vulturilor aurii non-nativi. Din 1993 vulturii au determinat scaderea populatiei cu pana la 95%. Oamenii de stiinta au trebuit sa scoata perechi sanatoase din populatia salbatica pentru a le inmulti in captivitate pana cand au avut vulpi suficiente pentru a le elibera inapoi in salbaticie. De asemenea, animalele care distrugeau pasunile au fost indepartate, astfel incat plantele native sa poata sa creasca inapoi la inaltimea lor naturala, oferind astfel acoperire adecvata si protectie pentru vulpi importiva vulturilor aurii.

Vulpea lui Darwin este considerata ca fiind o specie pe cale de disparitie, din cauza populatiei cunoscute de 250 de indivizi maturi, precum si a distributiei lor restranse. In Chile, populatia este limitata la Parcul National Nahuelbuta si la Padurea Tropicala Valdiviana din jur. In mod similar, pe insula Chiloe, populatia lor este limitata la padurile care se extind de la sud la nord-vest a insulei. Desi Parcul National Nahuelbuta este protejat, 90 % din specii traiesc pe Insula Chiloe. Deci, o problema majora cu care se confrunta specia este habitatul lor in scadere, limitat din cauza taierii si arderii padurilor. Din cauza defrisarilor habitatul vulpii Darwin se micsoreaza, permitand cresterea habitatul preferat al concurentului lor, vulpea Chilla.

O alta problema cu care se confrunta specia este incapacitatea lor de a combate bolile transmise de numarul tot mai mare de caini de companie. Pentru a conserva aceste animale, cercetatorii sugereaza necesitatea protejarii padurilor care leaga Parcul National Nahuelbuta de Chile si la randul sau, insula Chiloe si padurile sale. De asemenea, acestia sugereaza examinarea altor paduri din jurul Chile pentru a determina daca vulpile lui Darwin au existat anterior acolo sau daca pot trai acolo in viitor, in cazul in care ar fi nevoie de a reintroduce specia in acele zone. Si, din cele din urma, cercetatorii recomanda crearea unui program de reproducere in captivitate, in Chile, din cauza numarului redus de vulpi mature in salbaticie.

Relatia vulpilor cu oamenii

Vulpile sunt adesea considerate daunatoare, care distrug prin atacurile lor asupra pasarilor de curte si a altor animale mici. Atacurile de vulpe asupra oamenilor nu sunt frecvente, dar in ultima vreme a crescut numarul lor, din cauza defrisarilor de paduri. Multe vulpi se adapteaza bine mediilor umane, asa ca mai multe specii sunt clasificate drept “carnivore urbane rezidente” din cauza capacitatii lor de a sustine populatiile in intregime in limitele urbane.