Curiozitati despre ursi

Print Friendly, PDF & Email

Ursii sunt mamifere mari, omnivori, care mananca in principal carne, peste si plante, cu exceptia ursilor panda, care sunt ierbivori si mananca doar bambus. Ursii mai mananca radacini si insecte. Ursul polar insa mananca numai carne si este clasificat ca si mamifer carnivor.

In lume exista opt specii de ursi. Ursii pot fi gasiti peste tot in lume.

Corpul ursilor este mare, au picioare indesate, botul lung, par aspru, labe cu gheare si coada scurta. Chiar daca ursii sunt mari si grei, pot alerga foarte repede si sunt de asemenea buni la alpinism si inot. Creierul ursilor este mare si se numara printre cele mai inteligente mamifere. Ei dorm iarna, iar somnul lor lung de iarna este asemanator hibernarii. Dorm in barloagele lor, iar mama urs va naste puii intr-o groapa sapata. De obicei se nasc intre 1 – 3 pui si raman de obicei cu mamele lor timp de aproximativ 3 ani. Puii beau lapte de la mama lor timp de 2 luni. Majoritatea ursilor traiesc singuri, in afara de perioada imperecherii si cu exceptia cazului, in care o femela are pui. Mama urs isi apara puii cu orice pret, daca simte ca sunt in pericol.

Ursii polari si ursii grizly pot fi periculosi pentru oameni, mai ales atunci, cand impartasesc acelasi habitat, dar in general ursii sunt timizi si se sperie usor de oameni.

Au fost adoptate multe legi in multe zone ale lumii pentru a proteja ursii de vanatori si de a impiedica distrugerea habitatului lor.

Speciile de urs sunt urmatoarele: ursul polar, ursul brun, ursul negru, ursul negru asiatic, ursul soare, ursul cu ochelari, ursul lenes si ursul panda. Ursii traiesc in America, Europa si Asia. Se gasesc in general in zonele muntoase si in paduri. Ursul negru de exemplu traieste in America de Nord, ursul brun traieste in America de Nord, Europa si Asia. Regiunile nordice ale lumii gazduiesc ursul polar. Majoritatea ursilor traiesc in regiuni nordice cu un climat bland sau rece. Cu toate acestea ursul cu ochelari traieste in Muntii Anzi din America de Sud. Ursul lenes traieste in India si Sri Lanka.

Ursii au o inaltime intre 1 si 3 metri. Ursul soare este cea mai mica specie de urs cunoscuta. Un fel de urs brun din Alaska numit ursul Kodiak este cel mai mare urs cunoscut. Poate cantari si 780 de kilograme, dar si unii ursi polari pot ajunge uneori la aceasta greutate.

Majoritatea ursilor sunt in general de culoarea maro, rosu-maroniu sau negru. Blana alba a ursului polar il ajuta sa se amestece in gheata si zapada arctica. Ursii au vederea slaba, dar au un miros excelent. Toamna majoritatea ursilor mananca mult pentru a lua in greutate. Apoi dorm aproape toata iarna. Chiar daca somnul adanc de iarna este foarte similar cu hibernarea, ursii nu sunt adevarati hibernatori. Temperatura corpului, ritmul batailor inimii si ritmul respiratiei nu scad mult mai jos decat cum e in mod normal.

Unii ursi fura alimente aruncate din cosurile de gunoi, dar resturile de la oameni nu fac parte din dieta lor naturala. Majoritatea ursilor traiesc intre 20-30 de ani.