Lucruri interesante despre albine

Print Friendly, PDF & Email

Albinele sunt polenizatori foarte importanti pentru flori, fructe si legume. Asta inseamna, ca ajuta plantele sa creasca. Albinele transfera polenul intre partile masculine si feminine ale plantelor, ceea ce inseamna ca plantele rodesc si noi ne bucuram de semintele si fructele acestor plante.

Albinele traiesc in stupi (sau colonii). Membrii stupului sunt impartiti in trei tipuri:

Regina: o regina conduce tot stupul. Sarcina ei este sa depuna ouale, din care va iesi urmatoarea generatie de albine a stupului. Regina produce de asemenea substante chimice care ghideaza comportamentul celorlaltor albine.

Albinele muncitoare: toate albinele muncitoare sunt femele, iar rolurile lor sunt de a cauta hrana (polen si nectar din flori), de a construi si de a proteja stupul, de a curata si de a circula aerul dand din aripi. Albinele muncitoare sunt singurele albine pe care le vad majoritatea oamenilor zburand in afara stupului.

Trantorii: trantorii sunt albine masculi, iar scopul lor este sa se imperecheze cu noua regina. In fiecare stup traiesc cateva sute de trantori in timpul primaverii si verii. Dar, cand vine iarna si stupul intra in modul de supravietuire, trantorii sunt alungati de celelalte albine.

Pentru ce sunt faimoase albinele? Bineinteles, ca pentru mierea delicioasa pe care o produc. Dar stiati, ca mierea este produsa de fapt pentru depozitul lor de hrana pentru iarna. Nu va faceti griji, nu le mancam noi hrana lor de iarna. Aceste zburatoare micute si harnice produc de doua-trei ori mai multa miere decat au ele nevoie, asa ca si noi ne putem bucura de acest deliciu sanatos.

Daca cumva le moare regina, albinele muncitoare vor crea o noua matca, selectand o larva tanara, pe care o hranesc cu o hrana speciala numita “laptisor de matca”. Acest lucru permite larvei sa se dezvolte intr-o regina fertila, gata sa preia conducerea stupului.

Albinele pe langa faptul ca sunt foarte harnice, sunt si zburatoare uimitoare. Zboara cu o viteza de aproximativ 25 km/ora si dau din aripi de 200 de ori pe secunda.

Fiecare albina are 170 de receptori de miros, ceea ce inseamna ca au un foarte bun simt al mirosului. Ele folosesc acest lucru pentru a comunica in cadrul stupului si pentru a recunoaste diferite tipuri de flori atunci, cand cauta hrana.

Din pacate albinutele nu au viata lunga. O albina muncitoare obisnuita traieste doar cinci pana la sase saptamani. In acest timp ea produce aproximativ douasprezece parte dintr-o lingurita de miere. Regina insa poate trai pana la 5 ani. Ea este cea mai ocupata in lunile de vara, cand depune pana la 2500 de oua pe zi. Ca o albina sa se transforme dintr-un ou intr-o albina adulta, are nevoie de 21 de zile.

Albinele, chiar daca nu vorbesc, se pricep foarte bine la comunicare. Pentru a impartasi informatii despre cele mai bune surse de hrana, acestea desfasoara “dansul clatinarii”. Te intrebi cumva ce inseamna asta? Cand o albina muncitoare se intoarce la stup, incepe sa zboare in forma de 8 si isi clatina corpul pentru a indica directia sursei de hrana.

Albinele au cinci ochi si sase picioare. Pot vedea toate culorile, in afara de culoarea rosie.

Un stup de albine poate avea si 50 000 de albine. Iar unele din aceste albine, cele muncitoare, zboara din floare in floare pentru a aduna nectar. Intr-o singura iesire o albina viziteaza intre 50-100 de flori.

Din pacate, in ultimii 15 ani multe din coloniile de albine au disparut, iar motivele raman deocamdata necunoscute. Denumita “tulburarea colapsului coloniilor” miliarde de albine din intreaga lume isi parasesc stupurile si nu se mai intorc niciodata. In unele regiuni au disparut pana la 90% din albine.

Insa, cu totii putem sa le ajutam pe albine sa gaseasca hrana, plantand flori bogate in nectar.