Obiceiuri interesante de Paste

Print Friendly, PDF & Email

In aceste zile grele nu trebuie sa uitam ca urmeaza sarbatorile pascale, o sarbatoare frumoasa, care are loc primavara, cand totul infloreste si natura se trezeste din somnul de iarna. Traditiile de aceasta sarbatoare au evoluat in directii diferite pe parcurs peste tot in lume. Poate suna ciudat ca aparitia unui iepuras care aduce dulciuri si oua vopsite are de-a face cu o sarbatoare crestina, dar in multe tari din lume iepurasul de paste este un personaj important pentru aceasta sarbatoare. Pastele nu inseamna doar o masa bogata impreuna cu toata familia, ascunde multe obiceiuri si traditii vechi, unele mai ciudate ca altele. In continuare noi vom incerca sa va prezentam unele din ele.

  • Ouale de Paste au origini medievale – Preotii din evul mediu aratau un ou fiert baietilor din corul bisericii, dupa care oul a fost ascuns. Dupa aceasta, baietii s-au intrecut in cautarea oului pana la miezul noptii. Cel care avea in mana oul la ora 12 noaptea, putea sa manance oul. Acest joc seamana bine cu vanatoarea de oua, jocul renumit din zilele noastre. Suna distractiv, nu-i asa?
  • Hainele noi purtate de Paste aduc noroc – O veche superstitie sustinea ca a purta haine noi de Paste ar aduce noroc pentru tot restul anului. Atat de tare s-a extins aceasta superstitie, incat oamenii din inalta societate din New York ieseau in masa de la bisericile de pe Fifth Avenue si se plimbau etaland-si hainele cele noi cumparate special pentru aceasta ocazie. Acest obicei a devenit baza traditiilor moderne, cum ar fi Parada de Paste sau Festivalul Bonnet din New York.
  • Ouale de Paste existau inainte de Paste – Exista dovezi care arata ca ouale de Paste provin din Europa Medievala si este posibil ca traditia de a imparti oua sa nu aiba radacinile in crestinism. Oul – care este un simbol al fertilitatii, al vietii noi si al renasterii apare in multe culturi a fost considerat un dar foarte valoros.
  • Cuvantul “Easter” – Se presupune ca originea cuvantului “Easter” ar fi in numele zeitei anglo-saxone “Eostre”. Savantii cred ca Pastele a fost numit dupa un festival care sarbatorea zeita “Eostre” si venirea primaverii. Se crede ca simbolurile sacre ale festivalului au fost iepurele si ouale.
  • De ce se vopsesc cu rosu ouale – Unii spun, ca ouale sunt vopsite in culoarea rosie pentru a reprezenta sangele lui Isus, care si-a dat viata pentru omenire. Aceasta teorie ar presupune existenta primilor crestini in Mesopotamia, insa nu exista nici o dovada concreta in spatele teoriei.
  • Vinerea Mare – Vinerea Mare nu este recunoscuta ca sarbatoare oficiala peste tot in tarile crestine. Uneori angajatii pot pleca mai devreme de la serviciu, dar nu este recunoscuta ca sarbatoare oficiala peste tot.
  • Cati bani cheltuie oamenii de Pasti – Se estimeaza ca in anul 2018 americanii au cheltuit 18,2 miliarde de dolari de Pasti. In anul 2017 au cheltuit 5,7 miliarde de dolari pe mancare; 3,2 miliarde de dolari pe haine si 2,9 miliarde de dolari pe cadouri. Sunt sume record, nu vi se pare? Romanii in anul 2019 au plecat in vacante de sarbatorile de Paste. In tara au cheltuit 12,5 milioane de euro numai pentru serviciile de cazare si masa, iar cei care au calatorit in strainatate au cheltuit aproximativ 2,6 milioane de euro.
  • De unde vine Iepurasul de Paste – Se presupune ca ideea Iepurasului care aduce dulciuri si oua colorate provine din Germania, din Evul Mediu. Prima mentiune scrisa a acestei traditii se dateaza din secolul al XVI – lea. Colonistii olandezi au dus Iepurasul si in Statele Unite ale Americii prin anii 1700.
  • Dulciurile vandute de Paste – De Paste se vand foarte multe dulciuri. In America aceasta sarbatoare concureaza cu Halloween-ul cand se are in vedere vanzarea dulciurilor. De Paste se vand in jur de 90 milioane de iepurasi de ciocolata. 59 % din oameni care se apuca sa manance iepurasul de ciocolata, incepe sa manance din urechi si nu din alte parti. Interesant, nu?
  • Pretzels – Renumitii covrigi “Pretzels” sunt asociati cu Pastele, deoarece rasucirea covrigului seamana cu incrucisarea bratelor dintr-o rugaciune.
  • Cel mai mare ou de ciocolata – Cel mai mare ou de ciocolata inregistrat a fost facut in Italia in anul 2011. Avea 10,39 de metri si cantarea 7.200 kg.
  • Arta de a incondeia oua se numeste pysanka si are originea in Ukraina
  • In anul 2012 in Londra a avut loc cea mai mare Vanatoare de oua de Paste. In Scotia si in anumite parti din Anglia oamenii se aduna de Duminica de Paste si rostogolesc de pe un deal oua colorate. Acest obicei s-a extins si in America, unde oamenii imping ouale cu o lingura.
  • Unele tari europene au obiceiul de a aprinde Focul de Paste, care reprezinta fertilitatea.