Dezvoltarea copilului la 15 luni

Print Friendly, PDF & Email

Micutul tau creste foarte repede. Merge deja pe picioarele lui, se hraneste singur folosind o lingurita sau o furculita si are activitatile lui preferate. Fiecare joc pe care il joaca acum il invata mai multe despre lumea care il inconjoara, fie ca este vorba despre anumite parti ale corpului, fie ca arunca jucarii la gunoi, dupa care vrea sa le scoata iar. Incet, incet copilul invata ca este un individ si nu doar o parte din tine. Cand se uita in oglinda si nu mai crede ca e un alt copil acolo, inseamna ca a realizat conceptul de eu-lui.

Faptul ca a devenit mai independent, poate avea si dezavantaje, va dori sa faca multe lucruri interzise sau periculoase. De acum va reactiona in modul lui personal la diferite situatii, la oameni, locuri sau lucruri diferite. Copilul tau poate fi foarte flexibil si se poate adapta cu usurinta la schimbari sau poate sa ii placa regulile si sa aiba un program zilnic bine definit. Incearca sa tii cont de preferintele lui, daca este posibil, atunci cand te decizi sa faceti ceva impreuna. Daca stii ca somnul de dupa masa este foarte important pentru el, incearca sa eviti iesirile lungi, care ar putea sa ii deregleze programul.

Acum e momentul sa-l ajuti sa-si dezvolte limbajul. Poate creste si frustrarea copilului pe masura ce isi da seama, ca nu poate face tot ce vrea singur si are nevoie de ajutor. In momentele de frustrari poate sa muste sau sa loveasca.

Incepe perioada, cand cuvantul “NU” se va auzi din ce in ce mai des in casa voastra atat din partea ta, cat si din partea copilului. Uneori aceste mici certuri se pot transforma in razboaie epuizante, asa ca va trebui sa gasesti o cale sa le evitati. Copilul poate sa protesteze deodata chiar si la schimbarea scutecelor, periajul dintilor sau sa se impotriveasca cand vrei sa il asezi in scaunul de masa sau de masina. Toate reactiile astea sunt normale, fac parte din dezvoltarea lui.

Incearca sa iti alegi luptele cu copilul tau. Trebuie sa inteleaga ca uneori unele lucruri nu se pot negocia si oricat ar protesta, nu va obtine ceea ce isi doreste. Este important sa inteleaga ca un comportament agresiv nu este acceptat in nici un fel. Insa daca copilul este intr-o criza si nu mai este atent la nimic, nu are rost sa ii mai explici nimic, trebuie sa il lasi sa se linisteasca si vorbiti atunci cand toata lumea e calma.

Cu cat mai des aude “nu”, cu atat mai mult va ignora acest cuvant. Incearca sa reduci restrictiile doar la lucrurile, care chiar sunt periculoase si ar fi important sa le respecte.

Tot ce se afla acum in geanta ta: creioane, truse de machiaj, chei, telefoane pot fi foarte fascinate pentru micutul tau. Pana la urma esti cea mai importanta persoana din viata lui si orice lucru care il ajuta sa actioneze ca tine, il va face sa se simta deosebit. Insa multe dintre lucrurile pe care le doreste pot fi periculoase sau toxice daca le baga in gura. Cel mai bine ar fi, daca ai putea sa ii creezi si lui propria geanta umpluta cu jucarii adecvate pentru varsta lui: chei de jucarie, telefoane de jucarie si alte jucarii, care imita obiectele adultilor.

Acum este fascinat si de golit sertare sau cosuri. Daca ii umpli un cos cu rufe spalate sau cu jucarii, va fi ocupat pentru ceva timp cu scoaterea sau reasezarea lor in locurile de unde le-a scos.

Dupa o zi plina de activitati poate fi greu sa il duci la culcare. Daca au aparut iar eruptiile dentare, treaba se complica si mai mult. Molarii care ies acum sunt mai mari si poate dura un timp mai lung pana ies de tot. Procesul poate fi dureros si copilul poate fi agitat sau poate sa planga mai repede pentru orice. Trebuie sa te “inarmezi” cu mult calm si poti sa incerci sa ajuti copilasul tau cu diferite metode de calmare a gingiilor, fie prin aplicarea gelului calmant pentru gingii sau aplicarea unor felii de castraveti racorosi, de exemplu. Daca durerea este foarte mare, poti sa ii administrezi copilului paracetamol sau ibuprofen pentru varsta lui si in doze recomandate de medic.