Sistemul solar pe intelesul copiilor

Print Friendly, PDF & Email

Sistemul solar include Soarele si toate obiectele care orbiteaza in jurul lui, datorita gravitatiei sale. Aceste obiecte sunt planete, comete, asteroizi, meteoriti si sateliti. Sistemul nostru solar s-a format in urma cu aproximativ 4,6 miliarde de ani.

Exista opt planete in sistemul solar. Cele patru planete interioare sunt Mercur, Venus, Pamant si Marte, in timp ce planetele exterioare se numesc Jupiter, Saturn, Uranus si Neptun. Planetele interioare (cunoscute si sub numele de planete terestre) sunt mai mici si sunt formate in mare parte din roca si metal. Planetele exterioare (cunoscute si sub numele de giganti de gaz) sunt mult mai mari si sunt formate in mare parte din hidrogen, heliu si alte gaze. Din 2008 cercetatorii au mai creat un sistem de planete pitice, din care fac parte 5 planete: Pluto, Ceres, Eris, Makemake si Haumea.

Exista o centura de asteroizi care se afla intre orbite, cu un numar mare de asteroizi cu forme neregulate. Mii de ani oamenii nu aveau cunostiinte adanci despre sistemul solar si credeau ca Pamantul se afla in centrul Universului. Astronomi, precum Nicolaus Copernicus, Galileo Galilei, Johannes Kepler si Isaac Newton au ajutat la dezvoltarea unui nou model, care explica miscarea planetelor in jurul Soarelui in sistemul nostru solar.

Soarele alcatuieste 99,86 % din masa cunoscuta a sistemului solar, Jupiter si Saturn constituind cea mai mare parte a restului. Micile planete interioare, cum ar fi Mercur, Venus, Pamant si Marte constituie un procent foarte mic din masa sistemului solar.

Lucruri interesante despre Soare

Soarele este o stea care se gaseste in centrul sistemului solar. Latimea este de aproximativ 110 ori mai mare decat cel al Pamantului. Aproximativ 74% din masa Soarelui este formata din Hidrogen, Heliul reprezinta aproximativ 24%, in timp ce elementele mai grele, cum ar fi oxigenul, carbonul, fierul si neonul reprezinta procentul ramas, aproape 2 %.

Lumina de la Soare ajunge pe Pamant in aproximativ 8 minute. Temperatura de suprafata a Soarelui este de aproximativ 5500 grade Celsius, iar distanta medie de la Soare la Pamant este de aproximativ 150 milioane de km. Nucleul Soarelui are in jur de 13.600.000 de grade Celsius. Soarele genereaza cantitati uriase de energie prin combinarea nucleelor de Hidrogen in Heliu. Acest proces se numeste fuziune nucleara.

Din cauza influentei imense a Soarelui pe Pamant multe culturi au vazut Soarele ca pe o zeitate, o divinitate. De exemplu, egiptenii antici aveau un zeu al Soarelui numit Ra, iar in mitologia azteca exista un zeu soare pe nume Tonatiuh. Soarele produce un vant solar care contine particule incarcate, cum ar fi electronii si protonii. Ei scapa de gravitatea intensa a Soarelui datorita energiei cinetice ridicate si a temperaturii ridicate a coronei Soarelui (un tip de atmosfera plasmatica care se extinde in spatiu). Planetele cu campuri magnetice puternice, precum Pamantul, reusesc sa devieze majoritatea acestor particule incarcate pe masura ce se apropie. O eclipsa solara are loc atunci cand Luna se afla intre Soare si Pamant.

Lucruri interesante despre Mercur

Mercur este o planeta mica, care orbiteaza mai aproape de Soare decat orice alta planeta din sistemul nostru solar. Pe langa faptul ca este foarte fierbinte, are o suprafata acoperita cu cratere si este foarte stancoasa , seamana foarte bine cu suprafata de pe Luna. Fiind atat de aproape de Soare, temperatura din timpul zilei atinge peste 400 de grade Celsius. Noaptea insa temperaturile scad la -180 de grade Celsius. Mercurul are o gravitatie foarte mica la suprafata. Nu are atmosfera, ceea ce inseamna ca nu exista vant sau schimbari de vreme. De asemenea nu exista nici apa pe suprafata Mercurului. Exista totusi posibilitatea sa fie apa sub suprafata. Nu exista nici aer la suprafata.

Lucruri interesante despre Venus

Venus este o planeta fascinanta, cu dimensiuni similare cu ale Pamantului, dar foarte diferita in ceea ce priveste atmosfera si conditiile de suprafata. Norii sai grosi blocheaza caldura, iar suprafata e plina cu vulcani activi. Atmosfera planetei Venus este formata in principiu din dioxid de carbon. Dimensiunea ei este mai mica decat a Pamantului. Are o gravitatie similara cu cea a Pamantului. Venus este inconjurat de nori care sunt formati din mercur, hidrocarburi, clorura de fier si acid sulfuric. Acesti nori creeaza cea mai coroziva ploaie acida gasita in sistemul nostru solar. Norii sunt atat de grosi, ca lumina abia ajunge la suprafata. Lumina care ajunge totusi la suprafata este transformata in caldura si nu poate scapa de atmosfera, facand astfel ca Venus sa fie cea mai fierbinte planeta cu o temperatura de aproximativ 500 de grade Celsius.

Suprafata planetei Venus este descrisa deseori ca si cum ar fi un desert furtunos, plin de cratere si vulcani activi. Uneori se aseamana suprafata si cu plumbul topit. Venus nu are apa lichida.

Lucruri interesante despre Pamant

Magma este roca lichida fierbinte de sub suprafata Pamantului. Dupa ce iese dintr-un vulcan se numeste lava. Gazele naturale nu au miros, mirosurile puternice sunt adaugate de oameni, astfel incat daca sunt scurgeri de gaze, sa se poata detecta.

Hawai se apropie de Japonia cu 10 cm pe an. Acest lucru se datoreaza faptului ca sunt pe placi tectonice diferite. Cel mai mare desert de pe Pamant este Sahara (in afara regiunilor polare), acopera aproximativ o treime din Africa. Raul Nil este cel mai lung rau de pe Pamant cu o lungime de 6696 kilometri. Stanca vulcanica cunoscuta sub numele de pomice este singura roca, care poate pluti pe apa.

Muntele Everest este cel mai inalt munte de pe Pamant, varful lui atingand 8848 metri deasupra nivelului marii. In medie Oceanul Atlantic este cel mai sarat dintre oceanele Pamantului. Cutremurele care apar in mare pot provoca tsunami urias capabil sa distruga tot pe uscat si sa puna in pericol vietile oamenilor. Rocile metamorfice sunt formate din presiune extrema si caldura.

Pamantul nu este perfect rotund, este usor aplatizat la poluri.

Chiar daca este considerata o zona misterioasa, Triunghiul Bermudelor este o ruta de transport maritim important. Dupa calculele oamenilor de stiinta Pamantul are varsta cuprinsa intre 4 si 5 miliarde de ani. Padurea Amazon este cea mai mare padure tropicala de pe Pamant. Talcul este cel mai moale mineral gasit pe Pamant, atingand doar 1 pe scara Mohs de duritate, este des folosit la pulbere de talc.

Marea bariera de recif din Australia este cea mai mare structura vie din lume. Cascada Niagara este situata la granita intre SUA si Canada. Stanca gasita in partea de jos a Marelui Canion are o vechime de aproximativ 2 miliarde de ani. Se intampla des sa fie cate un cutremur pe Pamant, dar majoritatea sunt asa de mici, incat oamenii nu resimt toate cutremurele.

Lucruri interesante despre Marte

Marte sau “Planeta Rosie” cum o mai numim uneori are o suprafata plina cu praf, este stancoasa si are o atmosfera subtire. Conditiile sale relativ calme si faptul ca este aproape de Pamant ne da de gandit ca Marte va fi urmatoarea destinatie pentru explorare de catre oameni. Au fost deja trimisi o serie de roboti, unele expeditii au fost cu succes, altele au fost nereusite. Robotii Mars Rovers sunt foarte avansati, aduna mostre si inregistreaza date stiintifice importante pentru cercetatori. Numele “Planeta Rosie” se datoreaza prafului ruginiu, care acopera suprafata planetei. Chiar si atmosfera este de o culoare roz, fiind colorata de particule minuscule de praf aruncate de pe suprafata.

Fiind multe furtuni violente, isi schimba des suprafata . Are multi vulcani masivi, aici se afla Olympus Mons, cel mai mare vulcan din sistemul nostru solar, avand o inaltime de 21 km, iar baza masoara 600 km. Are o atmosfera foarte subtire, formata in mare parte din dioxid de carbon. Nu este suficient de groasa pentru a prinde caldura soarelui ca Venus, asa ca planeta este foarte rece. Temperaturile variaza intre -120 de grade Celsius in noptile de iarna pana la 25 de grade Celsius vara. Are multe canale, campii si canioane pe suprafata, care ar fi putut fi cauzate de eroziune de la apa in trecut. Are o gravitatie foarte mica, iar gheata polara consta in dioxid de carbon inghetat, care se intinde pe un strat de gheata.

Lucruri intersesante despre Jupiter

Jupiter este cea mai mare planeta din sistemul nostru solar. Marele Punct Rosu si furtunile mari de gaze ii ofera un aspect impresionant. Pe langa faptul ca are multe luni, Jupiter are si o serie de inele similare cu cele ale lui Saturn, dar sunt mult mai putin vizibile. Pamantul ar putea incapea in interiorul Jupiterului de 1300 de ori. Gazele care inconjoara Jupiter sunt mortale. Se invarte atat de repede, incat creeaza benzi in jurul planetei. Daca am putea cobori pe Jupiter, am observa ca atmosfera rece si subtire devine mai groasa si mai calda, transformandu-se intr-o ceata groasa si intunecata. La o adancime de 1000 km presiunea este atat de mare, incat devine lichida. In centrul planetei se afla un miez stancos, putin mai mare decat Pamantul, dar care cantareste de 20 ori de mari mult. In jurul nucleului se afla un ocean de hidrogen lichid, adanc de aproximativ 1000 km. Marele Punct Rosu de pe Jupiter este cel mai mare uragan din sistemul nostru solar, care este activ de peste 300 de ani. Are un camp magnetic foarte puternic, cam de doua ori si jumatate mai puternic decat cel de pe Pamant.

Lucruri interesante despre Saturn

Saturn este cea mai frumoasa planeta din sistemul nostru solar, datorita sistemului inelar foarte spectaculos. Este un gigant de gaze, care prezinta multe caracteristici si conditii atmosferice extreme. Este a doua cea mai mare planeta din sistemul nostru solar. Are un miez stancos acoperit cu gaz lichid. Sistemul de inele se intinde pe mii de kilometri in spatiu. Inelele sunt alcatuite din milioane de cristale de gheata, unele mari cat o cladire, altele mici cat o pata mica de praf. Este o planeta usoara, deoarece este formata mai mult din Hidrogen, decat Heliu. La fel ca Jupiter, Saturn are multe luni care il inconjoara. Vanturile pe Saturn bat uneori cu 800 km/h. Radiatiile sunt foarte mari pe Saturn.

Lucruri interesante despre Uranus

Uranus este un pic diferit fata de alte planete. Are o nuanta verde-albastruie datorita nivelului ridicat de gaz metan. Se invarte ca un butoi, altfel decat Pamantul, pentru ca axa lui este aproape paralela cu ecliptica. Acest lucru poate se datoreaza unei coliziuni mari la inceputul formarii sale. Uranus a fost prima planeta descoperita prin telescop. Deoarece Uranus are nevoie de 84 de ani pamanteni pentru a se invarti in jurul soarelui, la fiecare pol este lumina timp de 42 de ani si intuneric pentru urmatorii 42. Atmosfera este alcatuita in mare parte din hidrogen, dar contine deasemenea cantitati mari de gaz metan. Metanul absoarbe lumina rosie si imprastie lumina albastra, astfel incat o ceata albastru-verzuie de metan acopera interiorul planetei. Desi nu se vede ce este in interior, oamenii de stiinta presupun ca sub atmosfera de hidrogen-metan se afla un ocean fierbinte, plin de apa, amoniac si metan, care inconjoara un miez stancos.

Lucruri importante despre Neptun

Neptun este o planeta mare, pe care sunt conditii meteorologice extreme. Este cel mai departe de Soare in sistemul solar (daca nu luam in considerare Pluto). este de 4 ori mai mare decat Pamantul. Neptun prezinta cea mai violenta vreme din sistemul nostru solar. Furtunile se invart in jurul suprafetei sale, iar vanturile inghetate care sufla de 10 ori mai repede decat uraganele de pe Pamant o fac sa fie cea mai vanturoasa planeta. Este o planeta mare, cu apa, cu o atmosfera albastra de hidrogen-metan si inele slabe.

Lucuri intersante despre Pluto

Pluto nu este recunoscuta oficial ca o planeta, dar se afla in sistemul solar si ne ofera informatii interesante stiintifice. Pana a fost recunoscuta ca o planeta, Pluto a fost cea mai mica si indepartata planeta de la Soare in sistemul solar. In 2006 a fost modificat statutul la planeta pitica. Fiind departe de Soare, pe Pluto este foarte frig, temperatura fiind cuprinsa intre -235 de grade Celsius si -210 de grade Celsius. Este formata din roca acoperita cu un strat de gheata foarte groasa. Atmosfera consta din azot si monoxid de carbon si metan.