Sarcina pe saptamani – Saptamana 24 de sarcina

Print Friendly, PDF & Email

Bebelusul la 24 de saptamani

Bebelusul creste in mod constant. Acum are in jur de 600 de grame si aproximativ 32 de centimetri. Si creierul lui creste repede, iar simturile privind gusturile se dezvolta si ele acum. Plamanii dezvolta in aceasta perioada ramuri ale sistemului respirator. Se dezvolta acum niste celule, care produc o substanta care va ajuta plamanii sa se umfle cand bebelusul se va naste. Pielea este inca subtire si transparenta, dar asta se va schimba pe parcursul urmatoarelor saptamani.

Viata ta la 24 de saptamani

In ultimele saptamani partea superioara a uterului a crescut deasupra buricului. Uterul tau are acum dimensiunea unei mingi de fotbal. Majoritatea femeilor fac in aceasta perioada, pana in saptamana 28 un test de screening pentru a masura nivelul glucozei. Acest test verifica, daca s-a instalat diabetul gestational.

Diabetul netratat creste riscul de a avea o nastere cu dificultati sau presupune o nastere prin cezariana, deoarece bebelusul este prea mare din cauza diabetului, mai ales in partea superioara a corpului. De asemenea cresc sansele pentru bebelus sa faca pe parcurs si alte complicatii. Insa un rezultat pozitiv nu inseamna neaparat ca ai diabet. Doctorul tau te va informa despre toate cele necesare privind diabetul din timpul sarcinii.

Despre travaliul prematur

Aproximativ 15 % dintre copii se nasc prematur, inainte de saptamana 37 de sarcina. Unele cazuri se intampla din cauza unor complicatii medicale, iar in rest sunt recunoscute ca nasteri spontane premature. Daca inainte de 37 de saptamani de sarcina ai contractii, ai pierdut lichid, sau cervixul se dilata fara contractii, ai sanse mari sa ai o nastere prematura.

Desi exista  factori ce pot duce la un travaliu prematur in timpul sarcinii, cum ar fi: anumite infectii genitale, probleme ale placentei, insuficienta de col uterin, nimeni nu stie exact ce cauzeaza instalarea unui travaliu prematur. Prin urmare este important, ca toate femeile insarcinate sa stie semnele unui travaliu prematur si sa faca, ce trebuie facut in acest caz.

Daca prezinti una din urmatoarele semne inainte de saptamana 37 de sarcina, suna imediat medicul tau pentru sfaturile necesare.

Semnele unui travaliu prematur:

  • O crestere a secretiei vaginale
  • Schimbarea secretiei vaginale (devine mai apoasa, sau contine mucus sau sange)
  • Daca apare orice sangerare vaginala
  • Dureri abdominale, crampe menstruale sau mai mult de 4 contractii intr-o ora (chiar daca aceste contractii nu sunt dureroase)
  • O crestere a presiunii in zona pelviana (o senzatie ca bebelusul apasa in jos)
  • Dureri de spate, mai ales daca pana acum nu ai prezentat dureri

Unele din simptomele descrise mai sus pot fi confuze pentru tine,  de exemplu presiunea din zona pelviana sau durerile de spate, care pot aparea si atunci, cand nu sunt probleme cu sarcina. Contractiile premature pot fi confundate cu contractiile Braxton Hicks. In nici un caz nu poate sa iti para rau, daca iei legatura cu doctorul tau si te sfatuiesti cu el despre problemele aparute.

Ce se intampla cu bebelusul nascut prematur

Cu cat data de nastere este mai aproape de cea prevazuta de medic, cu atat sansele de supravietuire sunt mai mari si cresc si sansele sa aiba mai putine probleme de sanatate. Copii, care se nasc prematur intre saptamanile 34-37  in general sunt bine, chiar daca sunt supusi la un risc mare de probleme de sanatate pe termen scurt sau lung. Copii care se nasc in primele 24 de saptamani de sarcina pot supravietui datorita tehnologiilor noi din spitale, dar necesita ingrijire medicala majora la inceput si sedere lunga in unitatile de terapie intensiva neonatala (NICU).

Activitati recomandate in aceasta perioada

Acum poti sa verifici, de ce mai ai nevoie prin casa pana la sosirea bebelusului. Daca este nevoie sa muti mobila sau sa cumperi lucruri grele, neaparat sa apelezi la ajutorul prietenilor, cunoscutilor si sa te feresti de eforturi.

Acum poti sa te asiguri ca totul va fi aranjat in asa fel, incat sa fie un loc sigur pentru noul membru al familiei.