Sarcina pe saptamani – Saptamana 23 de sarcina

Print Friendly, PDF & Email

Bebelusul la 23 de saptamani

Simtul miscarii la bebelus este bine dezvoltat in aceasta perioada. Uneori poate simti ca si cum ar dansa in burta ta. Acum are in jur de 30 de centimetri si peste 450 de grame, aproximativ cat marimea unui mango mai mare.

Vasele de sange din plamani sunt in curs de dezvoltare pentru a se pregati de respiratie, iar sunetele pe care urechile bebelusului le percep il pregatesc pentru lumea exterioara. Sunetele ce se aud din difuzoare, latratul cainelui sau zgomotul aspiratorului probabil ca nu il vor deranja cand se va naste, fiind deja obisnuit cu aceste sunete din burta.

Viata ta la 23 de saptamani

Gleznele si picioarele incep sa se umfle si mai mult in aceasta perioada, mai ales la sfarsitul zilei sau in timpul verii, cand caldurile sunt foarte mari. Circulatia sangelui este lenta acum in picioare, iar aceasta asociata cu modificarile chimice din sange pot determina o retentie mare de apa si poate duce la edeme. Dupa ce nasti vei scapa de lichidul suplimentar, vei transpira cateva zile dupa nastere, de aceea este bine sa bei multa apa. Se recomanda sa dormi pe partea stanga daca poti, sa iti intinzi picioarele cand te asezi si sa eviti sa stai intr-un singur loc pentru perioade lungi de timp. De asemenea sa incerci sa faci exercitii in mod regulat pentru a creste circulatia sangelui. Purtarea pantofilor comode si confortabile iar sunt recomandate.

Este posibil sa fi tentata sa elimini lichidele pentru a combate umflarea, dar trebuie sa bei multa apa, deoarece o stare de hidratare buna ajuta la prevenirea retentiei de lichide. In timp ce o anumita cantitate de edem la nivelul extremitatilor inferioare este normala in timpul sarcinii, umflarea excesiva poate fi un semn al unei afectiuni grave, numita preeclampsie. Daca apar astfel de umflaturi ale picioarelor sau ale gleznelor, cel mai bine ar fi  sa iei legatura cu medicul tau. Si mainile, fata sau ochii se pot umfla usor in timpul sarcinii.

Stocarea sangelui din cordonul ombilical

Daca doresti, dupa nastere se poate colecta sangele din cordonul ombilical si placenta, care pe urma este inghetat si stocat pentru uz medical. Sangele din cordonul ombilical este o sursa bogata in celule stem.

Celulele stem au capacitatea de a se dezvolta in alte tipuri de celule. Din acest motiv ele pot ajuta la repararea tesuturilor, organelor si vaselor de sange si pot fi utilizate pentru tratarea mai multor boli.

Sangele din cordonul ombilical a fost deja utilizat cu succes in tratamentul a peste 70 de boli. Multe alte tratamente cu sangele din cordonul ombilical sunt inca in faza de cercetare si de testare.

Procesul de colectare a sangelui din cordonul ombilical este rapid si nedureros pentru tine si pentru bebelus. Problema este ca numai anumite spitale permit colectarea sangelui din cordonul ombilical . Daca doresti sa faci acest lucru, trebuie sa te inscrii pe lista spitalului intre saptamanile 28-34 de sarcina, fiindca spitalele au nevoie de cateva saptamani inainte de nastere pentru a verifica istoricul sanatatii si eligibilitatea pentru donarea sangelui.

Exista si centre private, unde se stocheaza sangele din cordonul ombilical. Platind o anumita suma puteti de oriunde apela la serviciile unui astfel de centru. Poti sa intrebi medicul despre procedura colectarii sangelui, el te poate ajuta si la alegerea centrului de colectare.

Activitati recomandate in aceasta perioada

Sa scrii o scrisoare bebelusului tau. Acest lucru ar putea fi ceva unic, ce puteti imparti mai tarziu impreuna. Poti sa descrii o zi, pe care ti-o petreci in gand cu copilul tau; sau sa scrii despre sperantele, visele tale legate de viitor. Ai putea sa scrii si despre cum te vezi pe tine ca mama.

Cand veti citi aceasta scrisoare impreuna, veti impartiti ceva unic din viata voastra. Sau daca copilul decide sa citeasca scrisoarea singur, iar va fi o experienta de neuitat pentru el.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *