Sarcina pe saptamani – Saptamana 28 de sarcina

Print Friendly, PDF & Email

Bebelusul la 28 de saptamani

In aceasta saptamana bebelusul are aproximativ 1020 grame (in jur de 1 kilogram) si masoara in jur de 36 de centimetri. Acum clipeste cu ochii si au aparut deja genele. Vederea este in curs de dezvoltare si acum este capabil sa vada lumina filtrata prin pantecele tau. De asemenea dezvolta miliarde de neuroni in creier si  acum adauga multa grasime corporala in pregatirea vietii in lumea exterioara.

Viata ta la 28 de saptamani de sarcina

Cu aceasta saptamana a inceput al treilea trimestru de sarcina. Din acest moment vizitele la medic se vor inmulti si vei avea cate o programare din doua in doua saptamani. Dupa saptamana 36 de sarcina vei trece la vizitele saptamanale. In functie de starea ta de sanatate medicul iti va recomanda repetarea anumitor teste de sange. De asemenea, daca rezultatul testului pentru masurarea glucozei a fost ridicat, se mai recomanda repetarea acestui test in aceasta perioada.

Daca grupa ta de sange este Rh negativ, vei primi o injectie cu imunoglobulina Rh pentru a impiedica organismul sa dezvolte anticorpi care ar putea ataca sangele bebelusului. Daca bebelusul are grupa de sange Rh pozitiv, vei mai primi o doza de injectie cu imunoglobulina si dupa nastere, sa te protejeze la urmatoarele sarcini.

Unele femei dezvolta in aceasta perioada sindromul picioarelor nelinistite. Acest simptom se manifesta printr-o senzatie neplacuta in picioarele inferioare si o dorinta irezistibila de a le misca in timp ce persoana respectiva incearca sa se relaxeze sau sa doarma. Daca aceasta senzatie este temporara si trece la miscarea picioarelor, este posibil sa fie prezent acest sindrom. Nu se stie exact ce cauzeaza aceasta neliniste, dar in randul femeilor insarcinate este destul de des intalnita aceasta problema. Incearca sa te intinzi si sa iti masezi picioarele si sa reduci consumul de cofeina, care ar putea agrava simptomele sindromului picioarelor nelinistite.

Descrierea preeclampsiei

Preeclampsia este o afectiune grava, care afecteaza aproximativ 5 % dintre femeile gravide. O femeie este diagnosticata cu preeclampsie, daca are o tensiune arteriala crescuta dupa saptamana 20 de sarcina, impreuna cu cel putin un alt simptom, care poate include de exemplu aparitia proteinei in urina sau anomalii ale ficatului sau rinichilor.

Majoritatea femeilor, care sunt tratate in timpul sarcinii pentru preeclampsie, la apropierea datei de nastere dezvolta simptome usoare, dar si mamele si bebelusii raman in conditii bune de sanatate, daca primesc ingrijirile necesare. Daca preeclampsia este severa, poate afecta mai multe organe si poate provoca probleme mari de sanatate sau chiar sa puna viata in pericol.

Simptomele preeclampsiei sunt urmatoarele:

Preeclampsia poate sa apara brusc, deci este foarte important sa fii constienta de simptome. Suna imediat medicul tau, daca observi oricare dintre urmatoarele semne de avertizare:

  • Umflarea fetei sau ochilor care apare brusc, mai mult decat o umflare usoara a mainilor sau umflarea excesiva sau brusca a picioarelor sau gleznelor
  • Cresterea rapida in greutate
  • Dureri de cap severe sau persistente
  • Modificari ale vederii, inclusiv vedere dubla, vedere incetosata, sensibilitate la lumina sau pierderea temporara a vederii
  • Dureri intense sau sensibilitate la nivelul abdomenului superior
  • Greata si varsaturi

Preeclampsia poate sa apara si fara simptome evidente, in special in stadii incipiente, iar unele simptome pot aparea ca afectiuni normale de sarcina. Se poate descoperi si intamplator la o vizita de rutina prenatala.

Preeclampsia este mai frecventa  la prima sarcina. Dar, daca la prima sarcina a aparut preeclampsia, este posibil sa se dezvolte si la urmatoarele sarcini.

Alti factori de risc care pot agrava aparitia preeclampsiei sunt:

  • Hipertensiune arteriala cronica
  • Tulburari de coagulare a sangelui, diabet, boli de rinichi sau o boala autoimuna
  • Daca in familie au existat cazuri de preeclampsie
  • Obezitate
  • Varsta mai mare de 40 ani

Modalitati de evitare a preeclampsiei

Nimeni nu stie exact, cum ar putea sa se previna preeclampsia, dar cercetarile din domeniu continua si in zilele noastre. Anumite studii au ajuns la concluzia, ca luand suplimentar calciu, limitand consumul de sare sau cresterea vitaminelor ar putea sa ajute, dar rezultatele difera de la o persoana la alta.

Femeile care prezinta un risc ridicat de a dezvolta preeclampsie pot beneficia de administrarea de doze mici de aspirina. Aspirina nu se consuma deloc in timpul sarcinii, cu exceptia cazului in care medicul tau ti-a recomandat!

Ceea ce poti face in aceasta perioada este sa mergi regulat la controalele de rutina si la fiecare vizita sa discuti cu medicul tau tot ce te preocupa. Se va masura tensiunea la aceste vizite si se va testa urina.

Activitati recomandate in aceasta perioada

De acum ai putea sa incepi sa cauti un neonatolog bun pentru bebelusul tau. Sa te asiguri ca totul este in regula cu asigurarile de sanatate si sa incepi sa iti pregatesti toate documentele necesare de la locul de munca. In primul an vizitele la neonatolog vor fi destul de dese, asa ca o colaborare buna este importanta intre tine si medicul bebelusului tau.

Posted on Categories sarcina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *