Sarcina pe saptamani – Saptamana 29 de sarcina

Print Friendly, PDF & Email

Bebelusul la 29 de saptamani

Bebelusul cantareste acum aproximativ 1133 grame (1,133 kg) si are o lungime de aproximativ 37 de centimetri. Muschii si plamanii sunt in continua dezvoltare, iar capul bebelusului este din ce in ce mai mare pentru a face loc creierului care este si el in continua crestere. Pentru a satisface nevoile nutritionale a bebelusului in crestere, vei avea nevoie de o cantitate mare de proteine, vitamina C, acid folic si fier.

Si pentru ca bebelusul ia o cantitate mare de calciu din organismul tau, asigura-te ca mananci mancaruri bogate in calciu (branza, iaurt, lapte sau suc de portocale). In acest trimestru aproximativ 250 de miligrame de calciu sunt depozitate in scheletul bebelusului in fiecare zi.

Viata ta la 29 de saptamani de sarcina

Bebelusul este foarte activ acum. Medicul tau iti poate recomanda sa urmaresti numarul loviturilor in anumite perioade din zi. Ar trebui sa fi atenta si la detalii cum se petrec aceste lovituri, cat sunt de intense. Daca bebelusul devine mai putin activ, ar trebui sa comunici aceasta schimbare medicului tau.

Acum reapar anumite probleme mai vechi, cum ar fi arsurile la stomac sau constipatia. Progesteronul, hormonul accentuat in timpul sarcinii relaxeaza tesutul muscular neted in tot corpul, inclusiv in tractul gastro-intestinal. Aceasta relaxare cuplata cu marirea abdomenului incetineste digestia. Dilatarea digestiva poate provoca gaze si arsuri in stomac, in special dupa o masa copioasa si poate duce la constipatie.

Uterul in crestere poate sa duca la aparitia hemoroizilor. Aceste vase de sange umflate in zona rectala sunt frecvente in timpul sarcinii. De obicei dupa nastere aceasta problema dispare. Daca apare mancarimea sau aceste hemoroizi devin dureroase, incearca sa faci o baie in apa calda, cel mai indicat ar fi intr-o vana unde te poti aseza sau o alta metoda ar fi sa aplici comprese reci in zona afectata. Evita sa stai in picioare pentru perioade lungi de timp si sa discuti cu medicul tau inainte de a utiliza orice remediu in timpul sarcinii. Pentru a preveni constipatia, incearca sa ai o dieta bogata in fibre, sa bei multa apa si sa faci exercitii regulate.

Uneori te poti simti ametita cand iti schimbi pozitia. Acest lucru se datoreaza schimbarii ritmului cardiac si a tensiunii arteriale. Daca te misti mai lent si eviti miscarile bruste, poti sa scapi de aceste ameteli. De exemplu cand te ridici din pat, cel mai bine ar fi, daca prima data te pui in pozitia de sezut si abia dupa aceea te ridici incet.

Despre concediul de maternitate

Concediul de maternitate difera foarte mult in functie de tara unde traiesti. Unele femei incep concediul din luna a saptea sau a opta de sarcina, in timp ce altele lucreaza aproape pana la data de nastere. Va trebui sa monitorizezi sarcina si sa iti planifici concediul de maternitate in functie de simptomele pe care le prezinti. Uneori medicul recomanda stare de liniste si va trebui sa te retragi chiar inainte de luna a saptea de la firma unde lucrezi.

Dupa ce trece concediul de maternitate iti va fi greu sa te intorci la locul de munca si sa iti lasi copilasul in grija altcuiva. Intr-un sondaj efectuat 78% dintre mame au declarat ca au luptat mult cu decizia de a se intoarce la locul de munca dupa concediul de maternitate, in timp ce 22% s-au pronuntat pregatite pentru intoarcere.

Cel mai bine ar fi sa discuti orice problema cu angajatii de la resurse umane din cadrul firmei unde lucrezi. Colegele care au nascut deja pot oferi iar sfaturi utile in aceasta privinta. Dupa aceea cel mai bine e sa iti faci un plan. Gandeste-te cat ai dori sa stai langa bebelusul tau, cat timp ai putea sa iti permiti dupa aceea sa iti iei concediu neplatit, cum doresti sa imparti concediul de maternitate. Cand te gandesti la acest plan, ar trebui sa te consulti si cu partenerul tau si sa aveti in vedere si programul si beneficiile lui de la locul de munca.

Daca esti norocoasa si ai un sef cu care poti discuta deschis despre orice problema, poti sa discuti si cu el solutiile pe care le-ai gasit pentru intoarcerea la locul de munca dupa nastere. Este posibil sa ajungeti la o intelegere comuna, care aduce numai beneficii pentru amandoua parti, si tie si firmei.

Activitati in aceasta perioada

In aceasta perioada ai avea timp sa mergi la cumparaturi si sa aduni tot de ce ai nevoie in primele saptamani dupa nastere. O sa ai nevoie de:

  • Scutece, servetele umede pentru bebelusi si crema pentru pielea bebelusului
  • Articole de ingrijire a bebelusului, cum ar fi unelte de taierea unghiilor, termometru si o suzeta
  • Detergent de rufe, care este recomandat si pentru copii
  • Tampoane sanitare pentru tine (vei sangera inca cateva saptamani dupa nastere)
  • Pompa de sani
  • Gustari sanatoase pentru tine
  • Prosoape de hartie, ce te pot ajuta la curatarea usoara dupa mese
  • Haine confortabile pentru tine si pentru bebelusul tau
Posted on Categories sarcina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *