Sarcina pe saptamani – Saptamana 30 de sarcina

Print Friendly, PDF & Email

Bebelusul la 30 de saptamani

Acum bebelusul are o lungime de 39 de centimetri si cantareste aproape 1360 grame (1 kg 360 grame).  Marimea bebelusului acum este cat o varza mai mare. Bebelusul este inconjurat de lichidul amniotic, care se va micsora in volum in timp ce bebelusul creste si va ocupa mai mult spatiu in uter. Vederea bebelusului continua sa se dezvolte, desi si dupa ce se va naste isi va tine ochii inchisi pentru mare parte din timp. Cand isi va deschide ochii, va sesiza schimbarea luminii, dar viziunea ei nu va fi foarte clara inca. Va vedea doar obiecte la cativa centimetri in fata.

Viata ta la 30 de saptamani de sarcina

S-ar putea sa te simti obosita in aceste zile, mai ales daca ai probleme cu somnul. Acum te mai poti simti si foarte neindemanatica, dar acest lucru este foarte normal. Nu numai ca ai luat mult in greutate, dar bebelusul din burta provoaca si o schimbare in centrul de greutate. In plus, datorita modificarilor hormonale ligamentele sunt mai relaxate, articulatiile mai slabite, ceea ce poate sa contribuie la pierderea echilibrului.

S-ar putea sa ai nevoie de pantofi mai mari, picioarele tale fiind umflate acum. Schimbarile hormonale duc si la schimbarile de dispozitie. Intr-o clipa te poti simti foarte bine dispusa si imediat in clipa cealalta poti sa te simti foarte emotionata si trista. Este normal ca de acum sa iti faci griji in privina nasterii sau sa te gandesti cum o sa iti indeplinesti rolul de parinte. Statisticile arata ca 1 din 10 femei se lupta cu depresia in timpul sarcinii. Despre aceste schimbari e bine sa discuti cu medicul tau.

Fricile des intalnite la femei inainte de nastere

  • Mi-e frica de durerea nasterii

Una din cinci mame spune ca aceasta frica este pe primul loc in al treilea trimestru de sarcina. Unele femei stiu deja ca vor opta pentru medicamente care amelioreaza durerea in timpul travaliului. Altele vor sa nasca fara sa apeleze la medicamente si invata tehnici care sa le ajute sa gestioneze durerea din timpul travaliului.

  • Ce este epiziotomia

Epiziotomia este o taietura chirurgicala in zona musculara dintre vagin si anus, care este efectuata chiar inainte de nastere pentru a mari deschiderea vaginala. Unele femei se rup in mod spontan in aceasta zona in timpul nasterii, chiar daca a fost efectuata deja epiziotomia, dupa care este necesar un numar mare de cusaturi. Acum expertii sustin ca procedura nu trebuie facuta in mod obisnuit. Cel mai bine ar fi daca ai discuta cu medicul sau cu moasa cu care vei naste despre cat de des si in ce conditii se efectueaza epiziotomii si cum ar putea sa te ajute sa eviti o epiziotomie sau o ruptura.

  • Cum se comporta intestinele in timpul nasterii

Intr-un sondaj efectuat 70% dintre femeile intrebate se tem, ca ar putea sa ajunga in situatii neplacute in timpul travaliului din cauza intestinelor. 39% dintre femei au recunoscut ca au ajuns in aceasta situatie. Desi este greu de crezut, daca se intampla acest lucru in timpul travaliului nimeni nu va fi surprins sau deranjat din jur. Echipa medicala probabil ca va curata tot, inainte sa realizezi ce s-a intamplat.

  • Evitarea interventiilor medicale inutile

O conversatie sincera cu medicul tau te va ajuta sa treci peste aceste temeri. Daca ai incredere in medicul tau, poti sa fi sigura ca va face tot ce este mai bun pentru tine si pentru bebelusul tau atunci cand ajungi in momentul nasterii. Daca comunici cu el dorintele tale, pe care le poti schimba pe parcurs, poti fi sigura ca medicul tau va face tot posibilul sa decurga totul in cel mai bun mod.

  • Nastere prin cezariana

Avand in vedere ca una din cinci femei nasc prin cezariana, normal ca te gandesti si tu si apare pe lista temerilor tale. Daca esti pregatita si iti doresti o nastere pe cale naturala, daca nasterea se termina cu o operatie cezariana poate fi dezamagitoare pentru tine. Unele mamici au recunoscut ca se simt dezamagite daca ajung in aceasta situatie, mai ales daca au luat parte la diferite cursuri de nastere. Trebuie sa fi pregatita ca orice nastere fie prin cezariana, fie pe cale naturala poate fi total diferita fata de ce te-ai asteptat.

  • Nu voi ajunge la timp in spital

Nasterile la domiciliu sunt foarte rare, mai ales la nasterea primului copil. Dar daca totusi iti este frica ca nu vei ajunge la timp in spital, exista anumite instructiuni, care te pot pregati pentru sitatii de urgenta.

Activitati recomandate in aceasta perioada

Tu si partenerul tau ati putea incepe sa asamblati unelte pentru bebelus. Caruciorul, patutul bebelusului, masa de infasat. Dupa ce vei naste, amandoi veti avea mult mai putin timp pentru aceste activitati si ar fi mai bine sa va pregatiti din timp. Daca ai aparate electronice, care necesita baterii, asigura-te ca totul va fi incarcat si bun de folos in momentul in care va fi nevoie de el.

Posted on Categories sarcina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *