Sarcina pe saptamani – Saptamana 7 de sarcina

Print Friendly, PDF & Email

Cum creste bebelusul in burta?

In aceasta saptamana se dezvolta mainile si picioarele bebelusului si incep sa se formeze si degetele atat de la maini , cat si de la picioare. Practic in aceasta perioada bebelusul este considerat tot embrion, mai are si o urma de codita, care este de fapt extensie de la coastele sale. Aceasta coada va disparea in cateva saptamani. De saptamana trecuta bebelusul s-a dublat in dimensiune, acum masoara jumatate de centimetru in lungime si are dimensiunea unei afine.

Creste si creierul bebelusului, ambele emisfere se dezvolta, iar ficatul scoate celulele rosii din sange pana cand se formeaza maduva osoasa si preia acest rol. S-a format si pancreasul, care va produce in cele din urma hormonul insulina pentru a ajuta la digestie. O bucla din intestinul bebelusului se strecoara in cordonul ombilical, care are acum vase de sange distincte pentru a transporta oxigen si substante nutritive spre si de la corpul bebelusului.

Cum se schimba viata gravidei?

Uterul dumneavoastra s-a dublat in dimensiune in ultimele cinci saptamani, iar mancarea se poate simti ca o corvoada, din cauza raului de dimineata. Este posibil sa mergeti mai des la baie decat de obicei, din cauza volumului crescut de sange si a lichidului suplimentar prelucrat de rinichi. Pe masura ce creste uterul, vezica urinara e mai apasata si trebuie sa mergeti mai des la baie.

Cercetarile arata ca atat frecventa, cat si volumul urinei tinde sa creasca in timpul sarcinii.

sarcina_7_saptamani_poza_intreagaCe trebuie sa stim despre vizitele prenatale?

In urmatoarele cateva saptamani este timpul potrivit pentru a va face o programare prenatala la medic sau asistenta, care se va ocupa de sarcina. O buna ingrijire prenatala va ajuta sa dati copilului un inceput sanatos in viata.

Cum ar trebui sa ma pregatesc pentru prima vizita la doctor?

Multe gravide isi pun aceasta intrebare si le este frica de prima vizita la medicul ginecolog. Un prim sfat ar fi sa va scrieti toate intrebarile pe o foaie, sa nu uitati ceva. Mentionati tot ce simtiti, indiferent de semnificatia acestor semne si sa discutati deschisa cu medicul dumneavoastra despre orice intrebare.

Trebuie sa discutati despre toate medicamentele pe care le-ati utilizat pana acum si sa notati prima zi a ultimei perioade de menstruatie. Medicul sau moasa dumneavoastra va folosi aceste date pentru a estima data scadenta a nasterii copilului.

Medicul dumneavoastra va poate recomanda testele necesare sau indicate in timpul sarcinii, cum ar fi determinarea riscului bebelusului de a avea probleme cromozomiale sau genetice, screeningul sau testarea conditiilor cromozomiale, cum ar fi sindromul Down.

fetus_7_saptamaniCe se intampla in timpul vizitelor prenatale?

Medicul sau moasa va pot intreba despre starile emotionale si fizice, indiferent daca aveti probleme sau nu. Scopul vizitelor prenatale este de a vedea cum sa va ajute in timpul sarcinii si cum sa va ajute sa aduceti pe lume un copil sanatos. Se vor verifica periodic greutatea, tensiunea arteriala, se vor face analize de urina, se va masura abdomenul, pozitia copilului. Medicul va asculta si bataile inimii bebelusului.

La sfarsitul vizitei medicul va examina rezultatele testelor, le va explica si va da niste sfaturi legate de o viata sanatoasa in timpul sarcinii, cum ar fi importanta unei alimentatii sanatoase , evitarea tutunului, alcoolului sau altor substante toxice. Puteti discuta argumentele pro si contra ale testelor optionale pe care le doriti sa le luati in considerare in timpul sarcinii.

Partenerul meu ar trebui sa vina cu mine la vizitele medicale?

sarcina_7_saptamaniNu este obligatoriu ca partenerul sa fie de fata la fiecare vizita la medic, dar statisticile arata ca 88% din femeile gravide merg impreuna la vizitele prenatale cu partenerul lor.  O legatura este deja in formare din aceasta perioada intre tata si bebelus participand la aceste vizite.

Din aceasta perioada puteti sa faceti fotografiile pe care doriti sa le adunati pentru perioada sarcinii. Daca pozele sunt facute in acelasi loc si in aceeasi pozitie pentru fiecare fotografie, se va vedea foarte bine cat de mult creste burtica de la o poza la alta.

Aceste momente sunt unice si pozele o sa va readuca aminte mereu de aceasta perioada frumoasa.

Posted on Categories sarcina

Leave a Reply

Your email address will not be published.