Sarcina pe saptamani – Saptamana 8 de sarcina

Print Friendly, PDF & Email

Cum creste bebelusul

Noutatile aparute in aceasta saptamana sunt urmatoarele: se dezvolta degetele de la picioare si de la maini, pleoapele acopera aproape in totalitate ochii, tuburile de respiratie se extind de la gat pana la ramurile plamanilor care sunt in curs de dezvoltare si “codita” aproape e disparuta. In creier se formeaza si se conecteaza mereu celule noi de nervi. Conectandandu-se, formeaza primele cai neurale care sunt inca primitive. Organele genitale externe nu s-au dezvoltat inca suficient pentru a se vedea sexul copilului. Bebelusul acum este de marimea unui bob de fasole, fiind mereu in miscare, chiar daca aceste miscari inca nu se simt. Daca sarcina este gemelara, in aceasta saptamana deja se poate observa acest lucru.

Cum se schimba viata dumneavoastra

In aceasta saptamana s-ar putea sa va stranga destul de tare sutienul, asa ca ar trebui sa va ganditi la o marime mai mare si cu un suport mai bun. Nivelurile crescute de hormoni determina cresterea sanilor si modificarea tesuturilor, pregatind tot pentru lactatie. Sanii pot creste in continuare in timpul sarcinii. Poate marimea sutienului sare chiar cu doua numere, mai ales daca sunteti la prima sarcina.

fetus_saptamana_8O crestere dramatica o progesteronului poate contribui la o stare de oboseala intensa. Sigur pot interveni probleme de somn noaptea, ceea ce duce la o stare de oboseala pe timpul zilei. O plimbare scurta de 15-20 de minute pe zi va poate ajuta sa treceti mai usor peste starile de oboseala.

Testele prenatale din primul trimestru de sarcina

Medicul sau moasa dumneavoastra va pot oferi o serie de teste in timpul sarcinii, care va pot ajuta sa stabiliti daca bebelusul are sau nu Sindromul Down sau alte afectiuni cromozomiale. Unele dintre teste sunt doar niste teste de sange relativ simple dintr-o mostra de sange adunata de la dumneavoastra, in timp ce altele implica proceduri mai invazive. Toate aceste teste sunt optionale si ramane la alegerea dumneavoastra, daca doriti sau nu sa le efectuati. Inainte de a fi de acord cu orice test, cereti medicului dumneavoastra sa va explice ce este, cum decurge procedura si daca exista sau nu pericole asupra sarcinii, a sanatatii bebelusului sau a dumneavoastra.

ultrasunete_screeneningDe exemplu screeningul in primul trimestru de sarcina include un test de sange, care masoara nivelurile a doua proteine din sange si o scanare speciala cu ultrasunete numita test de translucenta nucala. Scanarea este efectuata intre 11 saptamani de sarcina pana la sfarsitul celor 13 saptamani, iar testul de sange poate fi efectuat in acelasi timp sau cu cateva saptamani mai devreme. In primul trimestru screeningul va oferi informatii despre sansele bebelusului de a avea sindromul Down sau alte complicatii. Testarea invaziva a diagnosticului s-ar putea face fie prin esantionarea vilozitatilor coriale sau amniocenteza, care prezinta un risc mic de avort spotan.

O alta alternativa ar fi un test de sange care poate detecta sindromul Down si alte afectiuni cromozomiale incepand cu saptamana 10 de sarcina. Acest test prenatal neinvaziv sta la dispozitia femeilor care doresc sa il faca, dar este recomandat in special femeilor cu risc crescut de a avea un copil cu o afectiune cromozomiala. Acest test este considerat tot un screening, ceea ce inseamna ca pentru un diagnostic definitiv ar fi nevoie de amniocenteza sau de biopsia vilozitatilor coriale.

Prelevarea vilozitatilor coriale: acest test de diagnostic implica colectarea celulelor de la placenta, care sunt apoi trimise la un laborator pentru analiza genetica. CVS (prelevarea vilozitatilor coriale) poate identifica daca bebelusul are anomalii cromozomiale sau alte tulburari genetice. Se efectueaza in primul trimestru, de obicei intre 10 si 12 saptamani de sarcina, ceea ce il face o alternativa mai rapida decat amniocenteza, care se face intre 16 si 20 de saptamani.