Dezvoltarea copilului la 20 de luni

Print Friendly, PDF & Email

Cum creste copilul

La 20 de luni copilul poate deja sa alerge, desi acest lucru ii va necesita toata concentrarea si probabil va fi inca putin instabil. Va urca singur treptele, dar, probabil va avea nevoie de ajutorul tau la coborare. Momentele de joaca devin mai interesante pe masura ce invata noi abilitati, cum ar fi lovirea si aruncarea mingii, de exemplu.

Copii mici sunt foarte curiosi. Asa cum s-au jucat cu degetele de la maini sau de la picioare cand era mic, asa poate sa se joace acum cu organul genital. Este foarte natural si nu este un motiv de ingrijorare, decat daca se intampla in mod constant. Cand copilul tau se atinge in public, incearca sa nu il certi. Explica-i calm, ca unele lucruri nu se fac in public, doar acasa in privat.

Acum este momentul si pentru o programare la medicul pediatru pentru un control general privind dezvoltarea lui. Diagramele de referinta te pot ajuta sa iti dai seama, unde se incadreaza copilul tau, dar nu uita, ca fiecare copil se dezvolta in ritmul lui. Orice intrebare sau nelamurire ai cu privire la dezvoltarea si sanatatea copilului tau, intreaba medicul pediatru, el te poate indruma sau iti poate oferi raspunsurile asteptate.

Pe masura ce copilul devine mai activ, activitatile lui devin din ce in ce mai provocatoare. Poate sa loveasca de acum, sa impinga, sa muste, mai ales daca realizeaza, ca acest comportament iti atrage atentia. Incearca sa nu reactionezi prea excesiv la comportamentul agresiv si sa iti pastrezi calmul. Explica-i ca il intelegi cum se simte, dar spune-i clar, ca agresiunea nu este niciodata o solutie acceptabila. Daca micutul tau copiaza un frate/o sora mai mare, incearca sa-l convingi pe cel mai mare sa dea un exemplu mai bun.

Daca pana acum tu ai fost cea mai apropiata persoana de copilul tau ca si cel mai bun prieten, a venit momentul, in care trebuie sa invete incet cum sa interactioneze cu ceilalti si sa isi faca prieteni noi. Prin acest proces va invata sa imparta jucarii, dar vor fi multe incercari si multe esecuri in acest proces de socializare. Poti sa ii incurajezi primii pasi pe calea prieteniei zambind colegilor de joaca sau altor copii din parc.

Puteti juca jocuri simple si acasa, care implica mai multe persoane, de exemplu pasarea mingii de la unul la altul. Desi copilul inca nu intelege pe deplin ideea jocului, incet incet isi da seama, ca unele jocuri pot fi mai distractive in doi.

Daca copilului tai nu ii place sa faca baie, incearca sa gasesti alt timp pentru baie, decat seara. Iar daca spalarea pe cap este o lupta, incearca sa ii umezesti parul cu un prosop ud, in loc sa ii torni apa in cap si neaparat sa folosesti sampon fara lacrimi. Clatirea poate fi cea mai dificila parte, iar copilul poate sa ajunga sa tipe chiar si atunci, cand ajung doar cateva picaturi de apa in ochi. Incearca sa ii atragi atentia cu diferite jocuri in timpul clatirii.

Nu exista o regula fixa de cate ori trebuie spalat pe cap un copil mic. Pentru unii copii ajunge daca se spala pe cap odata pe saptamana, iar daca are parul cret, cu cat vine mai putin in contact cu sampon, cu atat e mai bine.

Daca te gandesti sa mai ai un copil, este bine sa il pregatesti pe micutul tau pentru schimbare. Sa vorbesti pozitiv despre sarcina si sa ii permiti copilului sa isi petreaca timp prin preajma bebelusilor ar fi un bun inceput.

De acum copilul tau incepe sa isi dezvolte ideile, cum ar trebui sa fie anumite lucruri. Iar daca nu se intampla asa, cum ar vrea el, ar putea sa faca un scandal monstruos. (De exemplu, daca o prajitura nu arata asa, cum ar trebui sa fie in gandurile lui). Acesta este un semn ca intelegerea lui despre lume incepe sa se maturizeze. Trebuie sa ai rabdare, cu timpul va invata sa faca fata mai usor dezamagirilor din viata lui.

Daca copilul tau inca are suzeta, utilizarea ocazionala nu ii face rau. Dar daca o foloseste intr-una, acest comportament ar trebui descurajat. Incearca sa limitezi folosirea suzetei doar la culcare si lauda-ti copilul cand reuseste sa adoarma fara suzeta. Daca mai bea din biberon, incearca incet incet sa renunti si la folosirea acesteia. In timpul zilei ar fi bine sa bea din cani, sau sticle special concepute pentru copii de varsta lui. Biberonul dinainte de culcare ar putea fi lucrul la care renunta cel mai greu. Dar laptele care se depune pe dinti in timpul noptii poate provoca carii dentare. Daca incet incet inlocuiesti laptele cu apa din sticla, ar putea usura procesul de renuntare.